8000 adag ingyen ételt osztanak Debrecenben – jöhet a kedvezményes árú szociális étkezés is

Helyi hírek

44 ételponton naponta 8000 egy tál meleg ételt osztanak szét a népkonyha szolgáltatással, most pedig arra készülnek, hogy, -amennyiben a közgyűlés jóváhagyja-, szerződést kötnek a Cívis Szociális Étkezési Központtal és új 2000 fős kvótát nyitnak szociális étkezésre is – tette közzé Széles Diána alpolgármester közösségi oldalán.

A népkonyha szolgáltatás térítésmentes, az egy tál étel az ételpontokon átvehető, a szociális konyha szolgáltatás napi menüt biztosít a jövedelemhez igazított térítési díjak mellett.

A hétfői sajtótájékoztatón Papp László polgármester, Széles Diána alpolgármester és Nagy Zsolt, a Cívis Szociális Étkezési Központ menedzser-igazgatója az István úti ételosztó ponton adott tákékoztatást a részletekről, melyről az önkormányzat közleménye is beszámol.

Papp László elmondta

a közgyűlés rövidesen dönteni fog a szociális étkeztetési kvóta 2.000 főre történő emeléséről. Ez azt jelenti, hogy a népkonyhai szolgáltatással és a szociális étkeztetéssel együtt naponta körülbelül 10.000 embernek tud biztosítani a város megfelelő melegétel-ellátást.

Papp László kiemelte, hogy emögött a tevékenység mögött kormányzati és önkormányzati támogatás áll, s nem kampányszerű munkáról van szó, mert ez évek óta zajlik. Vannak ugyan olyan politikai erők, melyek „a kamerák kedvéért” néha szerveznek ételosztást, de hangsúlyozom, az önkormányzat nem kampányszerűen, hanem hosszú ideje, évek óta folyamatosan végzi ezt a tevékenységet – erősítette meg a polgármester.

Jelenleg 44 ételpont van a városban, amely hálózat gyakorlatilag teljes egészében lefedi Debrecen területét, s rágyaloglási távolságon belül, minden rászoruló továbbra is el fogja tudni érni a következő időben is ezt a szociális szolgáltatást.

Széles Diána alpolgármester a népkonyhai és a szociális étkeztetés kapcsán elmondta, november 1-jétől egyes ételosztó pontok munkarendje változhatott – így például

lehetnek olyan pontok, ahol korábban délután volt az ételosztás, de délelőttre került. A Cívis Szociális Étkezési Központ egyébként ezekről a változásokról előzetesen tájékoztatta az ételpontokat eddig is látogatókat.

Az igény erre a szolgáltatásra azonban növekszik, s ezért is döntött úgy a város vezetése, hogy a november 17-i közgyűlés elé viszi a szociális étkeztetési rendszer bővítését. Amint azt Széles Diána hangsúlyozta, a népkonyha és a szociális étkeztetés között az a különbség, hogy a népkonyhai szolgáltatás esetében kormányzati támogatással egy tál meleg ételt térítésmentesen biztosítanak az azt igénylő bármely nagykorú magyar állampolgárnak. A szociális étkeztetés keretében viszont menüből lehet levest és főételt választani, amit a szolgáltató kérésre házhoz is szállít, de az ételpontokon is fel lehet venni.

A szociális étkeztetés viszont, bár nagyon kedvezményesen, de térítésköteles. Így is ez a városban a legolcsóbb étkeztetési szolgáltatás. Amint azt az alpolgármester elmondta, a szociális étkeztetést érintő kvótaemelésen kívül a közgyűlés november 17-én dönteni fog arról is, hogy emelje meg az önkormányzat a városi szociális támogatásokat debreceni állandó lakosként kérelmezők számára a jövedelemhatárokat. Nagyon sokan vannak ugyanis olyanok, akiknek csak kis mértékben magasabb a jövedelmük, mint a jelenlegi jövedelemhatárok. Amennyiben azt a módosítást a közgyűlés elfogadja, bővülhet a városi szociális támogatásokat kérelmezni jogosultak köre.

Nagy Zsolt, a Cívis Szociális Étkezési Központ menedzser-igazgatója többek között arról is beszámolt, hogy a statisztikáik szerint a szociáliskonyha-szolgáltatást jellemzően a 100 és 200 ezer forint közötti havi nyugdíjjal rendelkező idősek veszik igénybe.

A leves és a főétel lakásra kiszállítva bruttó 520 forintba kerül.

Fotó: Széles Diána

Ételosztásba kezd a debreceni DK, mert úgy látják, sok a szegény a városban

A 100 ezer forint alatti ellátást kapó debreceni kisnyugdíjasoknak segítenek ételosztással