Ózd-rali

 Östberg nyert nagy csatában az Ózd-ralin, ahol balesetben elhunyt egy néző

Ország Sport

Az összetettben is élen álló Mads Östberg, Patrik Barth norvég, svéd páros nyerte szombaton az Ózd-ralit, a Mercarius országos bajnokság idei hatodik, utolsó előtti versenyét.

A versenyt szervező Hero Kft. szombat esti hivatalos közleménye szerint az utolsó gyorsasági szakaszon az ORC mezőnyéhez tartozó egyik páros balesetet szenvedett, melyben sem a pilóta, sem pedig a navigátor nem sérült meg. Az utánuk érkező duó a szabályokban rögzítettnek megfelelően megállt, hogy szükség esetén segítséget tudjon nyújtani. Az őket követő kettős azonban hátulról nekik ütközött, így a versenyautójuk irányíthatatlanná vált, s elütött egy nézőt.

A középkorú férfi a nézők számára kijelölt biztonságos helyet elhagyva a versenypályán igyekezett segítséget nyújtani, de tragikus módon a baleset során életét vesztette

– áll a közleményben, melyben hangsúlyozzák, “az események rendkívül gyorsan, néhány tíz másodperc leforgása alatt történtek, ezért a futam megszakítására, leállítására nem volt lehetőség”.

Baleset az Ózd-ralin

Baleset a 2022-es Ózd-ralin (Fotó: DuEn RALLY oldala/Facebook)

Az Ózdon és környékén rendezett szombati viadalon óriási csatát vívott az élmezőny, Östbergéknek több mint 10 másodperces hátrányból kellett visszakapaszkodniuk az élre, és hatalmas küzdelemben sikerrel jártak.

A második helyen az idén javarészt az Európa-bajnokság (ERC) futamain induló Csomós Miklós, Nagy Attila páros zárt, míg Östberg összetettbeli legnagyobb riválisa, a 2019-ben abszolút magyar bajnok Vincze Ferenc, Németh Gergely navigátorral az oldalán harmadik lett a Korda Racing Skoda Fabia R5-ösével.

A futam előtt a bajnoki pontverseny harmadik helyén álló Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt (Skoda Fabia Rally2) duó Ózdon negyedikként végzett, míg a sokáig a dobogósokat szorongató Turán Frigyes, Farnadi Ágnes páros komoly balesetet szenvedett az ötödik gyorsasági szakaszon, és feladta a viadalt. A Shell Helix Ultra csapatának versenyzője és navigátora sérülés nélkül megúszta a nagy sebességnél történt bukást, amelyet egy defekt okozott.

Dobogósok, Ózd-rali (9 gyorsasági szakasz, 106,8 km)

1. Mads Östberg, Patrik Barth (norvég, svéd, Citroen C3 Rally2) 53:15.2 perc
2. Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia R5) 0.7 másodperc hátrány
3. Vincze Ferenc, Németh Gergely (Skoda Fabia R5) 4.8 mp h.

Nyitókép: nso.hu – Dudás Endre