Huszárlovas bemutató híján a fegyver volt a sláger ezen a debreceni délutánon

Helyi hírek

Ezen héten rendezték meg a 21. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált Debrecenben. A háromnapos programsorozaton a béke ügyéért zenéltek hazai és külföldi katonazenekarok. Az eseménynek volt egy szabadtéri része is a Főnix Aréna parkolójában. Látványos bemutatót ígértek a szervezők, ahol honvédség múltja és jelene is képviseltette magát. A hírverés hatására népes közönség volt kíváncsi szombat délután a harci járműveket és lovas huszárokat is felvonultató kitelepülésre. Megérkezésemkor azt konstatáltam, hogy nem a csarnok háta mögött volt az esemény, hanem mellette, egy kisebb placcra voltak bezsúfolva a résztvevők, így az előzetesen általam elképzeltekhez képest nagyobb volt a füstje, mint a lángja az egésznek.

Így aztán egy zsebkendőnyi füves területen voltak elszállásolva és abrakolva például a Honvéd huszár díszalegység lovai, és gazdáik is csak álldogáltak mellettük nem éppen könnyű uniformisukban, miután relative kicsi volt a hely egy rögtönzött bemutatóhoz. Kitelepült egy toborzó pult is, de nem nagyon tolongtak az érdeklődők, leginkább csak a prospektusokat gyűjtögető emberek keresték fel ezt a helyszínt. A fegyveres standnál viszont nagyobb csődület alakult ki, ugyanis volt, ahol korhatár nélkül lehetett hatástalanított hadieszközöket igény szerint „simogatni” és jelképesen elsütni.

Többek között távcsöves puskát, közismert nevén Dragunovot, RPG-t (rakétavetőt), AK47-es gépfegyvert, Glock pisztolyra hajazó cseh CZP-t, valamint Remington shotgunt, azaz sörétes puskát – ez utóbbi kézbe véve nagyon könnyű volt, de az első kettőnél már bőven kellett a kondíció, hogy elbírjon vele a használója. A két harcászati jármű környékén is nagy volt a nyüzsgés, itt főleg a kicsik szórakoztatták magukat azzal, hogy a páncélosokba (Gidrán 4X4) ültek be felváltva.

Ahogy egyre jobban közeledtünk az esemény vége felé, az idősebb korosztály képviselői lettek túlerőben a parkolóban, akik a záróakkordként beharangozott ingyenes szakalaki koncertre érkeztek a Főnix Arénába. Ott egyébként a magyar zenekarokon kívül cseh, szerb, szlovák és osztrák formációk is tiszteletüket tették, jelezve ezzel ennek a három napnak a nemzetköziségét. Nagyobb volt a füstje, mint a lángja…

– Faragó László –