Kass Galéria Szeged

Kultúrkávézót szeretne a város a szegedi Kass Galériában

Helyi hírek Kultúra

Nyílt versenyeztetéssel szeretné bérbe adni az évek óta „kulcsos házként” működő Kass Galériát a város, hogy ott a múzeumi funkció mellett kultúrkávézó működjön.

A leendő bérlőnek számtalan feltételnek kell megfelelnie: a kávézó és cukrászda nem árusíthat majd égetett szeszesitalokat, és a kiállítás megtekintését azokon a napokon is biztosítania kell, amikor a kávézó egyébként nem nyit ki – írta az önkormányzat portálja, a szeged.hu.

A galéria 1985-ben nyílt Szeged díszpolgára, a Kossuth-díjas grafikusművész, Kass János hagyatékából. Az évek során azonban megfogyatkoztak a látogatók, hiszen új alkotásokat már nem mutattak be. A Móra Ferenc Múzeum ezért „kulcsos házként” üzemeltette a kiállítóhelyet, azaz aki látni szerette volna a Kass János alkotásait, annak a múzeum egyik munkatársa arra az időre kinyitotta az épületet, amit így is fűteni és világítani kellett.

– Egy teljesen új kulturális attrakciót szeretnénk kialakítani az épületben. Nyugat-Európában már bevett gyakorlat, hogy kiállítóhelyek kávézóként is működnek, így csinálnak a fogyasztó vendégből kiállításlátogatót. Ezt szeretnénk mi is elérni – mondta a portálnak Fogas Ottó múzeumigazgató az intézmény javaslatáról.

A közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága szerdán délelőtt adott zöld utat a pályázati kiírásnak.

A leendő bérlő első körben öt évig üzemeltetheti majd a kávézót és galériát, a 157 négyzetméterért havi nettó 300 ezer forint bérleti díjat kell majd fizetnie.

Kass Galéria Szeged

A kávéház arculatában meg kell jelenni Kass János művei valamely felismerhető részletének, valamint azt is biztosítania kell, hogy a bérbeadó rendezvényeket tarthasson a galériában, legkevesebb tíz négyzetméteres gyereksarok kialakítását és működtetését is vállalnia kell.

A részletes pályázati kiírást hamarosan a Móra Ferenc Múzeum teszi közzé – írta a szeged.hu.