Évadnyitó ülés Szegedi Nemzeti Színház

Elindult az új évad a Szegedi Nemzeti Színházban

Helyi hírek Kultúra

A mai évadnyitó társulati üléssel hivatalosan is kezdetét vette a 2022/23-as év a Szegedi Nemzeti Színházban. A KATA törvény módosításával az eddig vállalkozóként foglalkoztatott színművészek 26 év után ismét alkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalók.

Az ember közösségi lény, önmagát a csoportjához viszonyítva határozza meg – a Szegedi Nemzeti Színház társulata a nézőkkel alkot közösséget, és erre az összetartozás érzésre a jövőben hatalmas szükség lesz – ezekkel a gondolatokkal kezdte évadnyitó beszédét Barnák László főigazgató, az új évadban ugyanis eddig nem látott nehézségekkel kell megküzdenie az intézménynek.

Ezt dr. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester is megerősítette azzal kiegészítve, hogy a magas nézőszámok, teltházas előadások az előző évadban és a nyári estéken a Szegedi Szabadtéri Játékokon alátámasztják, hogy a közönség részéről is megvan az igény az összetartozásra, most pedig minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír majd, az energetikai problémák, a gazdasági válság okozta nehézségeket ugyanis a színház, a művészet képes árnyékolni.

Ezt az igényt, illetve bizalmat tükrözi, hogy a bérletértékesítés kezdete óta 4321 felnőtt- és ifjúsági bérlet talált gazdára.

A színházi dolgozók a nyár folyamán sem dőlhettek hátra: szinte mindannyian a Szegedi Szabadtéri Játékok munkáját segítették. Rendkívül sikeresen, az idei nézőszám ugyanis meghaladta a tervezettet, csaknem 65.000-en voltak kíváncsiak az előadásokra és koncertekre. A közönség kétharmada az ország más pontjairól érkezett a városba, 81%-uk kifejezetten a fesztivál miatt, több, mint 16.000 néző pedig most először tekintett meg előadást a Játékokon.

Az első, teljes egészében a Szegedi Nemzeti Színház által szervezett és lebonyolított évad minden várakozást felülmúlt.

Az energiaválság a Szegedi Nemzeti Színház mindennapjait, művészeti tevékenységét is nagy mértékben befolyásolja, ezért feltételezhető, hogy a jövőben a működésére vonatkozó változtatások bevezetésére kényszerül az intézmény. Az már biztos, hogy az elszálló energiaárakkal járó költségnövekedés nem teszi lehetővé az összes eredetileg tervezett bemutató színpadra állítását. Ennek értelmében lekerül a műsorról a Don Giovanni, a Pomádé király új ruhája, a Zdenec Adamec, valamint megszűnnek a gyerekbérletek.

Fontos változás továbbá, hogy a KATA törvény módosítását követően az eddig vállalkozóként foglalkoztatott színművészek 26 év után ismét a Szegedi Nemzeti Színház alkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalói.

Dinyés Dániel zenei vezető hangsúlyozta, Szeged a vidéki operajátszás utolsó végvára, hiszen amíg a többi vidéki nagyvárosban gyakorlatilag összeomlani látszik az operajátszás, Szegeden azért küzdenek minden erejükkel, hogy megmaradjon. – Meg kell becsülnünk minden napot, amikor bejöhetünk dolgozni, azt csinálhatjuk, amit szeretünk, amire születtünk. Örüljünk minden egyes összefogódzkodásnak, mert most nagyobb szükségünk van erre, mint eddig bármikor – fogalmazott Dinyés.

Fotók: Frank Yvette