Chicago előadása a szegedi szabadtérin

Nekiment az meteorológiának az Origo.hu, Szegeden a Chicago elhalasztását vitatják

Helyi hírek Kultúra

Tízmillió meteorológus országában nehéz jó előrejelzést adni. – Súlyosan tévedett az OMSZ augusztus 20-ával kapcsolatban – szemlézte az Origo.hu cikkét az MTI, Szegeden a Chicago előadásának elhalasztását kritizálják. Utólag már tudjuk, a tűzijátékot a szabadtérit is meg lehetett volna tartani.

– Téves volt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése, ami alapján az Operatív Törzs az augusztus 20-ai tűzijáték elhalasztásáról döntött – írta az Origo.hu vasárnap. Az OMSZ 80-90 százalékban jelzett a tűzijáték idejére esőt, nagy széllökéseket, de egyik sem következett be – írta a lap.

Az OMSZ még az operatív törzs döntése előtt, – amelyet 13 óra után közölték – többek között ezt írta: “az esti órákig több hullámban várható további konvektív (záporos, zivataros) csapadék kialakulása a főváros környékén”, a legerősebb széllökések erőssége 25-30kilométer/óra között valószínű.

Szombaton az OMSZ még további figyelmeztetéseket is küldött, habár késő estére világossá vált, hogy az előrejelzett vihar nem érkezik meg. Azaz, még néhány órával a tűzijáték előtt is esőt és vihart jósolt a meteorológia.

Azonban nem jött vihar, nem jött eső, viszont az OMSZ téves előrejelzése miatt a tűzijátékot el kellett egy héttel halasztani

– áll az Origo.hu cikkében.

Az OMSZ közösségi oldalán kért elnézést a téves előrejelzésért. – A tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. A legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért – írták.

Kap hideget és meleget a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése is, a Chicago lefújást közlő poszt alatt a cikk élesítésekor már több mint 800 hozzászólás sorjázott – legtöbben háborognak. Tényleg jó néhányan lehetnek, akiknek nem jó az augusztus 21-i esőnap, másnap korán reggel indulnak munkába és a szállást sem úgy foglalták. Van, aki védi a szervezőket és a döntéshozó testületbe delegálna a legélesebb kritikusokat. Az elhalasztásról itt írtunk.

Az már csak hab a tortán, hogy az idokep.hu előrejelzése szerint vasárnap estére 20 százaléknyi esély, hogy esni fog az előadás ideje alatt – ez néhány órával korábban még 50 százalék körül volt, azóta viszont már a nap is megmutatta magát…

– ka –

Nyitókép: Frank Yvette

Kövessen bennünket a Facebookon a legfrissebb szegedi hírekért!