Több száz traktor lepheti el az utakat, de el is maradhat az országos gazdatüntetés

Helyi hírek Ország

Reggel 6 órától a fővárostól legtávolabbi helyszíneken is, összességében mintegy 100 vidéki helyszínen gyülekeznének majd traktorokkal és gépjárművekkel és a tervek szerint a fővárosba indulnának a gazdák augusztus 20-án, ahol a Duna partján a belvárosi rakparton 18.00 órától közösen tüntetnének  –  olvasható a szervező Likvid Kontroll Kft. bejegyzésében. A demonstráció azonban könnyen elmaradhat, hiszen a rendőrséggel csak részben sikerült egyeztetni, így a vonulás körülményei nem tisztázottak, olvasható az esemény oldalán megosztott rendőrségi határozatban. A tüntetés kilátásairól a szevező élő bejelentést tesz délután kettő órakor.

Nem kormányt akarunk buktatni, csak kritikát szeretnénk megfogalmazni, mert úgy gondoljuk, hogy a magyar gazdatársadalmat ma senki és semmi nem képviseli – nyilatkozta az Agrárúniónak korábban  Szabó Bálint független szegedi önkormányzati képviselő, a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője.

Úgy látják, hogy az agráriumnak ma nincs valós érdekképviselete, sem a különböző szakmai szövetségek, sem az agrárkamara nem látja el a gazdák megfelelő képviseletét. – E miatt Kelet-Magyarország nagy részén, az Alföldön mára tarthatatlanná vált a helyzet, ami a teljes ágazatot érinti.

Az elmúlt 3 évtized mulasztása, hogy hagytuk az Alföldet elsivatagosodni, ami a növénytermesztésre és az állattenyésztésre, illetve lényegében a teljes hazai vertikumra hatással van.

Ez mindkét politikai oldal felelőssége, ezért hangsúlyozni szeretném, hogy a tervezett demonstrációink nem kizárólag a jelenlegi kormányoldalnak szólnak, hanem az egész hazai politikai szcénának.

Ha lehet így fogalmazni: rendszerkritikus tüntetést szeretnénk tartani annak érdekében, hogy ráirányítsuk a figyelmet az agráriumban kialakult helyzet tarthatatlanságára  – nyilatkozta Szabó Bálint.

Mivel a tüntetés megvalósítása kétségessé vált, ezért Dr. Szabó Bálint felelős szervező, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője ma délután kettőkor élő vvideóban számol be a fejleményekről a cég közösségi oldalán. 

A nyár legszomorúbb felvételei Debrecenből: a Vekeri-tó is kiszáradt