Lakásépítés

Visszaesett a lakásépítési kedv a megyében – az újak fele Szegeden készül

Gazdaság Helyi hírek

Csongrád-Csanád megyében is folytatódott a lakásépítési kedv csökkenése: 2022 első negyedévében korábbi építési boom után 44 százalékkal esett vissza az épített lakások száma. Országosan az arány 26 százalék.

Összesen 93 lakást vettek használatba, 43 százalékuk Szegeden, 20 százalékuk kisebb városokban, 37 pedig községekben épült. A megyei szintű csökkenést alapvetően a megyeszékhely lakásépítéseinek 68 százalékos visszaesése okozta.

Az új lakások 90 százalékának, 84-nek természetes személyek voltak az építtetői, a vállalkozásoké erőteljesen lecsökkent. Míg egy évvel korábban hatvan, az idei első negyedévben mindössze nyolc lakást építettek ebben a megyében.

A megyében elkészült új lakások átlagos alapterülete 122 négyzetméter, ami jóval meghaladja az országos, 81 négyzetmétert, és a 4 vagy annál több szobával épültek 74 százalékos aránya is a megyék közül a második legmagasabb volt.

Folytatódott a tavaly megindult pozitív tendencia a megyében, az országos átlagnál valamivel mérsékeltebben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2022 első negyedévében kiadott engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő 134 lakás száma 11 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, de a három évvel korábbitól ugyanakkor 31 százalékkal elmaradt.