Záhony nemzetközi pálinkaversennyel készül az augusztus 20-i ünnepségre

Helyi hírek

Változatos programokkal készül az augusztus 20-ai ünnepségekre Záhony városa. Idén rendezik meg először az I. Záhonyi Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyt, ahová nemcsak kereskedelmi főzdék, hanem magánszemélyek által főzött pálinkákkal is lehet nevezni.

A verseny szakmai lebonyolítást a Bükki Pálinka Lovagrend végzi Orosz János nagymester zsűri elnök vezérletével. Akik szeretnék megméretetni a pálinkájukat, azok a nevezésüket 2022. augusztus 1-16. között adhatják le a Záhony Művelődési Ház és Könyvtárban.

A nevezési díj 3 dl pálinka és 500 forint mintánként, amit a fent említett helyen adhatnak le. A palackon címkével fel kell tüntetni a főző nevét, pontos címét, a pálinka és a párlat fajtáját, alkoholtartalmát és évjáratát. Ha a pálinka nem áttetsző, azaz ágyas pálinkáról van szó, akkor az érlelés módját is. Három kategóriában lehet indulni (hordós, ágyazott friss gyümölcsre vagy aszalványra). Kereskedelmi főzdék esetén szerepelni kell a címkén, hogy kereskedelmi főzdéről van szó.

Akik viszont inkább a pogácsák sütésében jeleskednek, ők se búsuljanak, hiszen ugyanezen a napon pogácsa és apró sós sütemény versenyt is rendeznek, melyre a nevezés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. 25 darab vagy 0,7-1,2 kilogramm közötti mennyiségű pogácsa, vagy apró süteményt viszont mindenképen meg kell sütniük, hiszen ez a minimális mennyiség, ahhoz hogy részt tudjanak venni a versenyen.

A sportbarátok röplabda versenyen tehetik próbára ügyességüket. A Záhonyi Strandröplabda tornán 6 fős csapatok nevezését várják cserejátékosokkal együtt. A nevezés ingyenes és szintén augusztus 16-ig a Záhony Művelődési Ház és Könyvtárban regisztrálhatják a játékosok a csapatukat.

Az eredményhirdetés 2022. augusztus 20-án lesz a Nemzetközi Néptáncfesztivál keretein belül.