Forgalmas gyűjtőút aszfaltozása folytatódik Debrecenben

Helyi hírek

Tovább folytatódik a paci és biczókerti térségek egyik legfontosabb és legforgalmasabb gyűjtőútjának, a Csárda útnak az aszfaltozása Debrecenben. Az aszfaltozás mellett a szakasz csatornázása is megtörténik – tette közzé Papp László polgármester pénteki sajtótájékoztatóján, ahol  Pósán László országgyűlési képviselő és Komolay Szabolcs, a terület önkormányzati képviselője is hozzátette a magáét.


Papp László elmondta a Csárda út esetében még annak első aszfaltozott szakasza megépítése kapcsán, 2016-17 környékén tett ígéretet az önkormányzat arra, hogy amennyiben a városnak meglesznek ehhez a megfelelő forrásai, tovább viszi ezt a fejlesztési programot. A Csárda úton eddig – több ütemben – összesen 350 méternyi útszakasz kapott szilárd burkolatot.

Most egy pályázati lehetőségnek köszönhetően 620 méterrel gyarapszik az út aszfaltburkolattal rendelkező része. Ez azt jelenti, hogy a mintegy két kilométer hosszú Csárda út – amely a Diószegi utat köti össze a Monostorpályi úttal – közel fele szilárd burkolatú lesz.

A már meglévő 350 méteres szakasz folytatásaként az aszfaltozandó szakaszon is kiépül a csapadékvíz-elvezetés, megvalósul a szennyvízcsatornázás, útpadka készül. A szennyvízcsatornázásnak azért is különös a jelentősége, mert ezzel a Csárda útra csatlakozó utcákban is megnyílik erre a csatornára, mint gerincvezetékre való rácsatlakozás lehetősége.

Mint azt Papp László elmondta, a Csárda út 620 méteres szakaszán a beruházás teljes költsége 303 millió forint, melyből több, mint 218 millió forint pályázati támogatás, és több, mint 84 millió forintot a város saját forrásból tesz hozzá a költségekhez.

A kivitelező a Tömb 2002 Kft.-nek mostantól 9 hónapja van a munkálatok elvégzésére, de Papp László reményének adott hangot, hogy ennél hamarabb elkészülnek majd, s az itt élők már ennél a határidőnél korábban használatba vehetik az új, szilárd burkolatú útszakaszt.

Pósán László országgyűlési képviselő fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Kertségi Fejlesztési Program egyértelműen és világosan olyan prioritást fogalmazott meg, hogy a város bel- és külterülethez tartozó kertségi részei infrastrukturális szempontból minél gyorsabb ütemben fejlődjenek, annál is inkább, mert ezek azok a területek, amelyek irányába a város lakóövezetei érdemben tudnak terjeszkedni.

A Csárda úton zajló beruházás is lehetőséget teremt arra, hogy akik nyugodt kertségi övezetben szeretnének megtelepedni, azok ezt ezen a területen is megtehessék. Ez a hosszabb távú városrendezésnek is szerves része. A Csárda út további fejlesztéséhez szerencsére volt egy a külterületi utak fejlesztésére szolgáló pályázati lehetőség.

Komolay Szabolcs, a terület önkormányzati képviselője arról beszélt, hogy hosszú távon a város minden területének fejlődnie kell, annak érdekében, hogy a lakók érezzék azt a gazdasági növekedést, amelyet a város az elmúlt időszakban produkált. Jelenleg ugyan nem kedvező a helyzet, de Debrecen nagyon prosperáló, nagyon lendületesen fejlődő város.

A Csárda út környéke külterületi rész, eredetileg nem lakóövezetként jött létre, ezért infrastukturális szempontból nem volt a legjobban ellátott. Ezért is indította el a város a Kertségi Fejlesztési Program keretében a környező terület fejlesztését: számos utca stabilizálását, a közvilágítás bővítését, a csapadékvíz-elvezetés megoldását, s minél több utcát igyekeznek aszfaltozni is.

A Csárda út a környező területek gyűjtőútja, s fejlesztése nagy mértékben meg fogja könnyíteni az itt lakók életét, fel fogja gyorsítani a közlekedést, kulturáltabbá fogja tenni annak feltételeit. Komolay Szabolcs reményének adott hangot, hogy a jövőben megfelelő források birtokában a fejlesztések ebben a városrészben is folytatódhatnak, összehangolva az itt élők igényeit és a város fejlesztési koncepcióját.

Fotók: Debrecen Önkormányzata, Papp László, Pósán László, Komolay Szabolcs