Saját feleségét is átverve, magát titkos tábornoknak adta ki az 53 éves férfi

Rendőrség

A Központi Nyomozó Főügyészség – részben folytatólagosan, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett – vagyon elleni és korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat az 53 éves férfi és öt társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat szerint a 2016. februári szabadságvesztés büntetésből történt szabadulását követően – taxisként dolgozó – férfi elhatározta, hogy magát hivatalos személynek kiadva és ebből adódó lehetőségeit valótlanul hangoztatva, másokat tévedésbe ejtve szerez pénzt. Cselekményéhez tévedésben tartott vagy a bűncselekményekbe bevont nőkkel – többször párhuzamosan – fenntartott kapcsolatait is felhasználta, a megvádolt társai közül pedig – jó üzletet remélve – többen voltak abban a tudatban, hogy a férfin keresztül hivatalos személyt vesztegetnek.

A férfi 2016 márciusában megismert feleségének és családjának valótlanul azt állította, hogy a rendőrségen dandártábornok, valamint a nemzetbiztonsági szolgálatoknál és a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is hivatásos beosztásban van, továbbá, hogy a belügyminiszterrel bizalmi kapcsolatban áll, akit alkalmanként helyettesíteni is szokott a munkájában. A férfi 2016 októberében ugyanezen hivatkozásokkal tévesztett meg egy másik nőt is, akit az iránta fennálló érzelmeit kihasználva arra vett rá, hogy álnéven, magát a Belügyminisztérium dolgozójának kiadva a sértettek előtt erősítse meg állításait.

Az elkövető alaptalanul ígért állást a rendőrségen pár százezer forintért, elkerülendő a különböző hatósági eljárások megindítását „cég valamint rendszám védelmet” árult, és „belügyminisztériumi fedett nyomozók” által korábban használt lakások áron aluli megvételéért vett át milliós nagyságrendű előleget legalább 20 sértettet becsapva, nekik összesen 50 ingatlan eladását ígérve.

A férfi pályaválasztás előtt álló gyermekek szüleinek kínált 1.800.000 forintért egy „fekete könyv”-nek nevezett tananyagot, amelyről azt állította, hogy azzal biztosítható az egyetemi felvételi és később a rendvédelmi pályán a vezető beosztás megszerzése is. A valójában az internetről bárki által letölthető és lespirálozott törvénymagyarázatot öten vették meg.

A férfi – aki közel 150 millió forinttal károsította meg a sértetteket -, az ügyészség indítványa alapján az elkövetés óta letartóztatásban van.

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a különös, többszörös visszaesőt halmazati büntetésül ítélje fegyházbüntetésre – azzal, hogy feltételes szabadságra bocsátása kizárt – és 117.719.000 forint összegben rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást.