Fővárosi közgyűlés

Horn Gyuláról nevez el sétányt a Fővárosi Közgyűlés a XIII. kerületben

Helyi hírek

A kilenc éve elhunyt Horn Gyula volt szocialista miniszterelnökről neveznek el sétányt Budapest XIII. kerületében; a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén meghozott döntést a Fidesz-KDNP fővárosi frakciója nem támogatta.

A XIII. kerületi önkormányzat kezdeményezésére neveznek el sétányt Horn Gyuláról 2014-ben felállított szobra közelében, a Gyermek téren. Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője azt javasolta, a közgyűlés ne nevezzen el sétányt Horn Gyuláról. Ughy Attila (Fidesz-KDNP) szerint Horn Gyula “konfliktusos személyiség” volt, és azt kérte, ha a képviselők emléket szeretnének állítani neki, azt ne most tegyék, hanem a Ráday Mihály által javasolt két évtized után, “amikor leülepszik egy politikai szereplőnek a tevékenységével (…) kapcsolatos értékítélet”.

A Fővárosi Közgyűlés mai másik döntésén Bősz Anettet választotta új, humán területekért felelős főpolgármester-helyettesnek a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén.

Bősz Anettet a Demokratikus Koalíció (DK) jelölése alapján, Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára választották meg a képviselők titkos szavazással. A pozíciót eddig Gy. Németh Erzsébet töltötte be, de ő parlamenti mandátumot szerzett, és május 1-jén lemondott.

A közgyűlés Bősz Anett főpolgármester-helyettes illetményét a főpolgármesteri illetmény 90 százalékában, havi 1 millió 350 ezer forintban állapította meg. Emellett havi 202 500 forint költségtérítésre is jogosult.

Az élelmiszer pazarlás ellen hozott rendeletet a spanyol kormány