A kormányt dicsőítették a hétvégi Bocskai-szablya-átadásokon, Tiba István díszpolgári címet kapott

Helyi hírek

Három településre is ezen a hétvégén jutott el a hajdú-bihariak összetartozását jelképező ereklye – számolt be a megyei önkormányzat. A helyi országgyűlési képviselők nem felejtették el megemlíteni, hogy kinek legyen hálás a lakosság.

Újszentmargitán Bulcsu László alelnök adta át a fegyvert Csetneki Csaba polgármesternek, Anna Mróz, a lengyel Kakolewnica és Katona Mihály, a román Korond település polgármestere előtt. Bulcsu László hangsúlyozta, három dolog elengedhetetlen az életünkben: európainak lenni, kereszténynek maradni, valamint meg kell őrizni nemzeti önazonosságunkat.

Csetneki Csaba szerint így a testvértelepülések logójában szereplő puzzledarabok – egységet képviselve – már össze is illeszthetők. Mint mondta, a települések között számos kapcsolódási pont van, de ezeken felül is a lengyel-magyar barátság, a Székelyföldhöz való szoros kötődés Európában egyedülálló.

Dr. Tiba István országgyűlési képviselő is jelen volt, aki üdvözölte a kezdeményezést, hiszen elmondása szerint ő maga is különleges kötődést érez a testvértelepülések iránt.

Tiba egy videót is feltöltött a Facebook-oldalára újszentmargitai látogatásáról, amelyben az is látható, hogy megkapta a falu díszpolgári címét.

Sárrétudvariban a református templom felújítása alkalmából tartott hálaadó istentisztelettel kapcsolták össze az ereklye átadását.

Az eseményen Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője is részt vett, aki hangsúlyozta,

a kormány a jövőben is kiemelten támogatja majd a hasonló beruházásokat.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke a közösség erejét emelte ki. Szerinte az egymás érdemeit elismerő, egymás jótetteiből táplálkozó, szeretetteljes közösség ereje bármire képes. Ezért is jó alkalom ez arra, hogy Sárrétudvari is megkapja a megyei önkormányzat által készíttetett, a hajdú-bihariak összetartozását jelképező Bocskai-szablyát, a hívek pedig – a szintén a megyei önkormányzat gondozásában megjelentetett – a „Reformátusok Hajdú-Bihar megyében” című kiadványt. 

Nyíracsádon a falunap eseménysorozatába illesztették be a szablya átadását, itt a helyi fideszes polgármester, dr. Nagy János hálálkodott egy sort Tasó László országgyűlési képviselőnek

a településen kormányzati támogatásokból (tehát adófizetői pénzből) végbement fejlesztésekért.

Fotó: HBMÖ