Kipusztult a Sajó élővilága

Az LMP szerint mielőbb lépni kell, mert a szennyezett Sajó vize Magyarországra tart

Ország

A Sajót ért szennyezésel kapcsolatban szólalt fel Keresztes László Lóránt az LMP képviselője az Országgyűlésben.

Keresztes László Lóránt (LMP) a Sajó folyót ért ökológiai katasztrófáról beszélt. Elmondta, szennyező anyag ömlik a folyóba, aminek következtében egy jelentős szakaszon eltűnt belőle az élet, és a szlovák kormány semmit nem tett az ügyben, semmi jele annak, hogy próbálnák elhárítani a szennyeződést. Nemcsak erkölcsi, de jogi értelemben is van tennivalója Magyarországnak, és mindannyiunk felelőssége, hogy a Kárpát-medence természeti kincseit megőrizzük – jelentette ki.

Közölte: tragikus és megdöbbentő természetpusztítás a szennyezés következménye a folyó néhány tíz kilométeres szakaszán. Mielőbb meg kell szüntetni a szennyeződést, ez az ügy szuverenitási kérdés is – vélekedett.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában kifejtette: az eset miatt másodfokú készültséget rendeltek el, azóta is folyamatos a vízminőség állapotának figyelése, az ellenőrzés, három helyen folyik a mintavétel. A folyó magyarországi szakaszán halpusztulást nem tapasztaltak – közölte.

Elmondta: legutóbb múlt héten voltak mérések – a szlovák féllel közösen is -, a következő ma lesz. A súlyosan terhelt szennyezett szakasz a határtól több tíz kilométerre van, ezért a szlovákiaihoz hasonló mértékű szennyeződés nem mutatható ki itt, de kisebb elváltozások a magyar szakaszon is megfigyelhetők – közölte. Hozzátette: kérik és elvárják Szlovákia együttműködését az ügyben.

Májusban ingyenesen lehet utazni a BKK elektromos tesztbuszain