Polgármestert választanak vasárnap Zalaszabarban

Helyi hírek

Két független jelölt közül választhatnak polgármestert vasárnap Zalaszabarban, ahol még 2020-ban, a koronavírus-járvány miatt maradt el a voksolás.

Polgármestert választanak vasárnap Balatonudvariban

László Árpád, a garabonci közös önkormányzati hivatal jegyzője az MTI-nek hétfőn elmondta: még 2020 augusztusában mondott le írásban tisztségéről Zalaszabar addigi polgármestere, a független Takács Péter. A településen az időközi önkormányzati választást 2020. november 29-re ki is tűzték, a két jelöltet nyilvántartásba vették, de a járvány miatt életbe lépett veszélyhelyzeti rendelkezések értelmében a voksolás elmaradt.

Most vasárnap ezt a kitűzött választást tartják meg, így a jelöltek személye nem változhatott – ilyenkor csak visszalépésre van lehetőség -, Takács Bélára és Oncz Péterre szavazhatnak a helybéliek. Mindketten jelenleg is képviselő-testületi tagok, előbbi a korábban lemondott polgármester testvére.

Bármelyiküket is választják meg, egy új képviselője is lesz a településnek, a 2019-es önkormányzati választás listájáról a sorban következő, legtöbb szavazatot elnyert képviselőjelölt kerülhet be a testületbe, ha vállalja a feladatot.

A jegyző hozzátette: a településen mintegy 450 választókorú polgárt tartanak nyilván, vagyis csaknem félszázzal többen voksolhatnak, mint az áprilisi országgyűlési választáson. Ennek az a magyarázata, hogy az önkormányzati választáson az állandó lakcímmel vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező európai uniós állampolgárok is szavazhatnak, vagyis velük bővült a települési névjegyzék.