Drogok, kábítószer

Drogot is találtak egy Kiskunfélegyháza közelében elfogott román embercsempésznél

Rendőrség

A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban minősített embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt bíróság elé állított egy román férfit. Az elkövető 2021. december 16-án, egy kisteherautóval embertelen körülmények között 24 afgán bevándorlót akart Ausztriába szállítani, de a rendőrök Kiskunfélegyháza környékén elfogták. A rendőrök a vádlottnál amfetamint is találtak.

A vád szerint a román embercsempész 2021. december 16-ára virradó éjszaka egy román honosságú kisteherautóval a szerb-magyar határ közelébe hajtott. Itt felvett a jármű rakterébe 24 afgán migránst – akikről tudta, hogy illegálisan, embercsempészek segítségével lépték át a határt – majd Ausztria felé indult. Az áruszállításra kialakított kisteherautó raktere azonban teljesen zárt volt, ablakai és ülései nem voltak. A szellőzés is rossz volt, ezért az utazás a raktérbe bezsúfolt embereknek komoly testi-lelki gyötrelmet okozott.

Mintegy egyórás út után a rendőrök Kiskunfélegyháza közelében megállították és elfogták az embercsempészt, illetve a migránsokat. Az egyenruhások a vádlott ruházatából celofánba csomagolt port is lefoglaltak, amiről a szakértő megállapította, hogy amfetamint tartalmaz.

A nyomozás azt is kiderítette, hogy az embercsempész korábban „speedet” és „extasyt” is fogyasztott.

A nyomozók a román embercsempészt őrizetbe vették, majd a nyomozási bíró letartóztatta. A rendőrök kezdeményezték a vádlott bíróság elé állítását is. A Kiskunfélegyházi Járási Ügyészség 2022. március 21-én bíróság elé állította a férfit a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette és kábítószer birtoklásának vétsége miatt.

A Kiskunfélegyházi Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a férfit, és 3 év 8 hónap börtönbüntetésre, valamint 7 év 4 hónap kiutasításra ítélte. A bíróság a lefoglalt drogot elkobozta.

Az ítélet nem jogerős, ellene az ügyész fellebbezett hosszabb tartamú börtönbüntetés és kiutasítás kiszabása végett.

Kép: illusztráció.