Orbán az árstopról: aki nem érti, hogy ez jó dolog, az nem érti az életet

Ország

A járványkezelésről, az élelmiszerár-stopról, energiaárakról, klímavédelemről, lejáró támogatásokról beszélt a miniszterelnök a Kossuth Rádióban, pénteken reggel.

 

Az ellenzék félreérti a szerepét

Miért támadja az ellenzék a járványkezelést – szegezte a kérdést Nagy Katalin, a Kossuth Rádió műsorvezetője Orbán Viktornak. Túl messzire mentek. Mindent lehet persze jobban csinálni. De ha túl messzire megy a támadásban, a durvaságban az ellenzék, akkor félreérti a helyzetét.

Amikor úgy támadják a vírus elleni intézkedéseket, akkor úgy akar hatalomra kerülni a baloldal, hogy árt az országnak. Nem szabad túlmenni egy bizonyos határon. Lassan két éve, hogy működik az operatív törzs, jó szándékú, komoly emberek vesznek részt benne, fontos döntéseket hoznak. Az orvosok, ápolók sem azt érdemlik, hogy durva támadásnak legyenek kitéve. Együttműködésre van szükség.

Kötelező lesz kiírni a boltokra, hogy a kormánynak köszönhető az élelmiszerárstop

Indul az élelmiszerár-stop

Jövő héten kedden, február 1-én indul az élelmiszerár-stop Magyarországon. Orbán szerint normális helyzetben nem kell beavatkozni az árak alakulásába. Ha nincs semmi rendkívüli, akkor a gyártók és a kereskedelmi szereplők okosan lejátszák ezt egymás között, de vannak rendkívüli helyzetek, ezek pedig rendkívüli intézkedéseket kívánnak.

Az infláció, pénzromlás üteme magas, egész Európában és világon is. Valakinek itt fel kell lépnie a kormány nem nézheti ölbetett kézzel a folyamatokat, amíg visszakerülnek a dolgok a rendes kerékvágásba. A benzint a benzinkútnál ki kell fizetni. A nyugdíjasnak, gyermekesnek be kell mennie a boltba és ki kell fizetni az áruk árát.

Ezért jó lépés az élelmiszerár-stop. Aki nem érti, hogy ez jó dolog az nem érti az életet

– mondta Orbán.

Infláció, energiaárak

Az energiaárak növekedése döntőben politikai okok miatt alakul így. Brüsszel még mindig úgy gondolja, hogy a klímavédelmet magas energiaárakkal lehet kikényszeríteni. Ez teljes félreértés, ezt a gondolkodásmódot meg kell változtatni – hívta fel a figyelmet. Azonban továbbra is olyan tervek vannak az asztalon, ami további árak növekedéséhez fog vezetni. A magyar kormány hosszú évek óta a rezsicsökkentéssel védi meg a magyar családokat – hangsúlyozta Orbán Viktor. A szociális szempontnak érvényesülnie kell az energiaárakban is. Brüsszel további áremelést szeretne, az autókat és a házakat is megadóztatnák. A családokat meg kell védeni az elszabaduló árakkal szemben, nem hiába Spanyolország és Franciaország most vezeti be a rezsicsökkentést, jelentette ki a kormányfő.

Lejáró családtámogatások

Minden eleme fenn fog maradni a mostani családtámogatási rendszernek, derült ki a miniszterelnök szavaiból.

Orbán Viktor közölte, hogy az elmúlt 12 évben sok dolog épült fel Magyarországon, így lett egy stabil politikai és gazdasági rendszer, ami a számok alapján működik. Kiépült egy új adó- és bérrendszer. Kiépült a családtámogatási rendszer, de persze van még munka – tette hozzá a kormányfő. Elmondta, hogy új elemeket is be kell építeni a családtámogatási rendszerbe, de erre csak akkor lesz lehetőség, ha kapunk még négy évet.

Mi a bevándorlást nem akarjuk követni, és azon dolgozunk, hogy olyan körülmények legyenek, hogy merjenek az emberek gyereket vállalni – tette hozzá. Minden eleme fenn fog maradni a mostani családtámogatási rendszernek, ha bizalmat kapunk.

Inkább levágom a kezem, minthogy ezt leírjam

Nem akarunk bevándorlóország lenni. Mi nem akarjuk a nyugati országokat követni a népességcsökkenési bajok megoldásában, hogy beviszik a bevándorlókat. Például a hivatalba lépett német kormány beleírta a programjába, hogy Németország bevándorlóország.

Én inkább levágom a kezem, minthogy egy ilyen mondatot leírjak bármilyen kormányprogramban

– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az lehetetlen, hogy idegen felnőttekkel pótoljuk a hiányzó magyar gyerekeket.

Azon dolgozunk, hogy olyan körülmények legyenek Magyarországon, hogy a családok merjenek gyereket vállalni – jelentette ki a miniszterelnök. Minden eleme ennek a családtámogatási rendszernek fenn fog maradni és ki fognak egészülni. A családtámogatások összegét emelni akarjuk – mondta Orbán.

Legalább annyi esélye legyen egy kedvező, kellemes, kényelmes életre annak, aki vállal gyereket, mint annak, aki nem vállal gyereket. Ha nincs gyerek, nincs jövő. Sem a családnak, sem az országnak. Ha van gyerek, van jövő.

Putyin Magyarország kilépését követeli a NATO-ból? A Moszkvába berendelt Orbán egyelőre hallgat

Minket nem lehet sehová odarendelni

A műsorvezető azt firtatja, hogy mit szól Orbán azokhoz az ellenzéki hangokhoz, hogy Putyin orosz elnök magàhoz rendelte a magyar miniszterelnököt. Aki kicsit is ismeri a kormány politikáját, az tudja, hogy minket nem lehet sehová csak úgy odarendelni – zárta rövidre a kérdést a magyar államfő.

Majdnem minden évben volt eddig találkozó az orosz elnökkel. Most is lesz. A gázról is fognak tárgyalni, a Magyarországra szállítandó gázmennyiséget szeretné növelni Orbán. Persze biztonságpolitikai témákról is szó esik, de erről egyeztet a kormányfő előzőleg az EU és a NATO vezetőivel is.