Donáth Anna, Momentum

Donáth Anna Pegasus-vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte

Ország

Donáth Anna frakciótársaival kezdeményezte egy európai Pegasus-vizsgálóbizottság felállítását. A Momentum elnöke a lehallgatási botrány kirobbanása óta azért küzd, hogy az Európai Parlamentben álljon fel egy független vizsgálóbizottság. Ez most megvalósul. Róża Thun, Sophia in’t Veldel és Donáth Anna kezdeményezésére a Renew Europe frakció felszólítja a többi parlamenti frakció vezetőjét, támogassák a vizsgálóbizottság felállítását, Orbán Viktor európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását.

„Ideje, hogy Európa végre ráeszméljen, védelmet kell biztosítani az ügy áldozatainak, védelmet kell nyújtani azoknak a tényfeltáró újságíróknak, diákoknak, ügyvédeknek, ellenzéki politikusoknak, akiknek a magánéletében mindenfajta indok nélkül kémkedtek. Hiszen a Pegasus-ügy a demokráciáról szól. Arról, hogy két tagállamban, Magyarországon és Lengyelországban lábbal tiporják a jogállamot, az emberi jogokat. Két kormány is terroristák ellen kifejlesztett kiberfegyvert vetett be a saját állampolgárai ellen. Ez elfogadhatatlan.”

Donáth Anna szerint egyértelmű, Európai válaszlépésekre van szükség, arra, hogy először feltárják az ügy részleteit, majd az EU megalkossa a kiberfegyverek szigorú európai szabályozását, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen emberijog-sértés.