Megújul a Közlekedési Múzeum első épülete

Helyi hírek

A Közlekedési Múzeum projektjében egy hidegháborús óvóhely és három másik épület újul meg elsőként – olvasható a 24.hu oldalán.

A hírt a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatói, illetve a Közlekedési Múzeum megbízott főigazgatói posztját is betöltő Vitézy Dávid jelentette be a Faceboookon.

A felújításra kerülő épületek a következők:

  •  Az 1950-es években épült, ikonikus hidegháborús óvóhely. Az épület műemléki védettség alatt áll, országos szinten egyedülálló módon korabeli berendezése is teljesen fennmaradt. Az itt kialakított kiállításon a bunker berendezését és történetét ismerhetik meg a látogatók, betekintést nyerve a hidegháborús korszak és a nukleáris fenyegetettség világába. Az épületben továbbá a jelenlegi tervezés szerint művészeti installációkat is láthat majd a közönség.
  • A mellette található a XX. század elején épült, vasúti hangulatot idéző földszintes épület, amelyben a múzeum étterme és kávézója lesz. Ez az épület állt a Kertem bárpultja mögött idén a nyári hónapokban, talán így sokan könnyebben azonosítják.
  • A négy épület közül a legészakibb, 1970-es években épült mozdonymérlegház is megmarad, új funkciót kap: a múzeum itt egy kisebb restaurátorműhelyet rendez majd be, ahol terveink szerint egy-egy nagyobb jármű felújításában – önkéntességi programban a múzeumi dolgozókon kívül érdeklődők, közlekedésbarátok is részt vehetnek majd.
  • A negyedik újjászülető épület a Dízelcsarnok mögött közvetlenül a terület egyetlen, a második világháborút túlélt épülete, egy vasúti hangulatú raktár, ebben rendezvény- és kiállítótér is elhelyezésre kerül. Az épületben az Északi Járműjavító egykori gazdag kulturális életét továbbvivő társadalmi funkciók is megjelenhetnek. A könnyebb azonosítás kedvéért idén nyáron a Kertem területe és a Múzeum között álló régi épületről van szó.

Fotó: Vitézy Dávid Facebook-oldala.