Az Európai Bizottság, a Breakthrough Energy és az Európai Beruházási Bank új partnerséget hoz létre

Európa

Az Európai Bizottság, a Breakthrough Energy és az Európai Beruházási Bank új partnerséget hoz létre az éghajlatváltozással kapcsolatos technológiák támogatására.

Az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye Feleinek Konferenciáján (COP26) Glasgow-ban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Bill Gates, a Breakthrough Energy alapítója és Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank elnöke hivatalosan létrehozta azt az úttörő partnerséget, amely ösztönözni fogja a kritikus éghajlati technológiákba történő beruházásokat.

A Bizottság, az Európai Beruházási Bank és a Breakthrough Energy Catalyst programja közötti partnerség 2022 és 2026 között akár 820 millió eurót (1 milliárd dollárt) mozgósíthat majd az olyan innovatív technológiák bevezetésének felgyorsítása és gyors kereskedelmi forgalomba hozatala érdekében, amelyek hozzájárulnak az európai zöld megállapodás célkitűzéseinek és az EU 2030-as éghajlat-politikai céljainak a megvalósításához. A közfinanszírozásból származó minden egyes euró várhatóan három eurónyi magánforrást fog mozgósítani. A beruházások az alábbi négy ágazatban egy sor nagy potenciállal rendelkező, az Unióban megvalósuló projekt elindítására irányulnak:

  • tiszta hidrogén;
  • fenntartható légijármű-üzemanyagok;
  • a szén-dioxid közvetlen leválasztása a levegőből; valamint
  • hosszú távú energiatárolás.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.