Nemi erőszak, családon belüli erőszak

Egy III. kerületi elhagyatott, romos épületben bántalmazta, majd megfojtotta 18 éves barátnőjét a 26 éves férfi

Rendőrség

A vádirat szerint a vádlott és a sértett 2019 áprilisának elején ismerkedett meg egymással egy baráti társaság révén, majd röviddel ezt követően párkapcsolat alakult ki közöttük.

Az akkor 26 éves vádlottnak munkahelye és lakóhelye nem volt, általában barátainál aludt, megélhetését főként kölcsönökből, illetve kéregetésből fedezte, idejének nagy részét pedig a Nyugati téren, a barátaival való céltalan csellengéssel, gördeszkázással, grafitizéssel töltötte.

A 18 éves sértett a vádlottal történt megismerkedését követően, 2019. május elején elköltözött a nevelőszüleitől, mert azok nem támogatták a vádlottal való párkapcsolatát. Elköltözését követően a sértett egyre rendszertelenebbül tartotta a kapcsolatot a családjával, a középiskolai tanulmányait is elhanyagolta, az érettségi vizsgáit sem tette le. A férfival való kapcsolata azonban egy idő után romlani kezdett, gyakran összevesztek, a vádlott pedig ilyenkor agresszívan viselkedett.

Munkát az együttélésük során egyikük sem vállalt, így állandó jövedelem, illetve más lakhatási lehetőség hiányában a pár 2019. augusztus végén beköltözött egy III. kerületi, üresen álló, bontásra ítélt, romos házba. A vádlott és a sértett továbbra is sokat veszekedett, előfordult, hogy a vádlott tettleg is bántalmazta a sértettet.

A vádirat szerint 2019. szeptember 18-án a reggeli órákban, a közös lakóhelyükül szolgáló romos házban ismét összevesztek. A vita során a férfi dühében, nagy erővel, testszerte, kitartóan bántalmazni kezdte a sértettet, végül a nyakát leszorítva megfojtotta. A vádlott a sértettnek elhúzódó, és az átlagost jóval meghaladó testi-lelki szenvedést okozott.

A vádlott azért, hogy a sértett halálát a családja elől eltitkolja, 2019. szeptember 21-én az egyik közösségi oldalon, saját profilján, de a sértett nevében felvette a kapcsolatot a sértett unokatestvérével, akinek levelezésük során – továbbra is a sértett nevében – azt állította, hogy a vádlottal boldog párkapcsolatban él Londonban. Emiatt a sértettet a családja nem kereste, holttestét 2019. szeptember 28-án állampolgári bejelentés alapján találták meg.

A Fővárosi Főügyészség a férfival szemben különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, fegyházbüntetés kiszabását indítványozva. A férfi jelenleg más ügyben kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetést tölt.

Kép: illusztráció.