Polgármesterek és a jegyző közreműködésével készítettek valótlan tartalmú jegyzőkönyvet a képviselő-testület üléséről

Rendőrség

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség mint harmadfokon eljáró ügyészség a hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nem jogerősen elítélt három Bács-Kiskun megyei férfi ügyében a másodfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt.

Az ügyben másodfokon eljárt Kecskeméti Törvényszék két Bács-Kiskun megyei település polgármesterével szemben 100.000.-, illetőleg 200.000.- forint, míg a jegyzővel szemben 300.000.- forint pénzbüntetést szabott ki.

A másodfokú ítélet tényállása szerint a társult képviselő-testület üléséről a polgármesterek és a jegyző közreműködésével valótlan tartalmú jegyzőkönyvet készítettek. Erre azért került sor, mert az Állami Számvevőszék az önkormányzatnál korábban vizsgálatot folytatott, amelynek eredményeként az általa észlelt szabálytalanságok kivizsgálása érdekében – határidő tűzésével – vizsgálóbizottság felállítását írta elő. E határidőben a vizsgálóbizottság nem alakult meg, ezért annak érdekében, hogy a számvevőszék által előírt kötelezettségek teljesítésének a látszatát keltsék, a jegyzőkönyvben valótlanul tüntették fel a vizsgálóbizottság megalakulásának az időpontját. A valótlan időpont feltüntetése egyúttal az aljegyzői tisztség megszüntetésének alapjául is szolgált.

A másodfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik jelentettek be fellebbezést.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a másodfokú bíróság ítélete megalapozott, a vádlottak bűnösségének megállapítása törvényes, a velük szemben kiszabott pénzbüntetés arányos.

A bejelentett fellebbezésekről a Szegedi Ítélőtábla hoz döntést.