Vádemelés a halálos balesettel járó bordányi motorverseny ügyében

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki mint versenyigazgató követett el olyan mulasztásokat, amelyek egy néző halálához és egy versenyző súlyos sérüléséhez vezettek 2019. év tavaszán.

A vádirat szerint a vádlott, mint az országos szövetség delegáltja, versenyigazgatói feladatokat látott el 2019. március 30-án egy Bordányban megrendezett kupasorozat első fordulójában.

A verseny délután három órakor kezdődő utolsó futamában, annak is az utolsó körében az egyik versenyző az épített akadály tetejéhez érve a jobbrafordulást nem kezdte meg, és az akadály tetején kialakított törésnél a motorjával felemelkedve a pályát elhagyta és a nézők közé zuhant. A pályát elhagyó motorkerékpár az egyik nézőnek olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy a kórházba szállítást követően elhalálozott.

A motorkerékpár megfelelő műszaki állapotban volt, a pályaelhagyás nem műszaki hiba következménye, hanem versenybaleset volt.

A versenyző a baleset következtében többszörös csigolyatöréseket szenvedett el, amelyek 8 napon túl gyógyultak.

A balesetért a vádlottat, mint versenyigazgatót terheli a felelősség a vádirat szerint, mivel a pályabejárás során a pálya minőségét és kialakítását, valamint a verseny biztonságos lebonyolításáért szükséges eszközöket megfelelőnek nyilvánította a licenc aláírásával. Tette a vádlott mindezt annak ellenére, hogy a balesettel érintett pályarész nem biztosította sem a nézők, sem a versenyzők védelmét. A pálya akkor felelt volna meg a biztonsági követelményeknek, ha a balesettel érintett részt, annak sajátosságai miatt biztonsági zónává, a nézők számára elzárt területté nyilvánította volna, valamint leesés elleni védelem, vagy zuhanást tompító tárgy elhelyezésével a versenyzők védelmét is biztosították volna. A vádlott így a feladatkörével kapcsolatos foglalkozási szabályok megszegésével nem csak a nézők, hanem a versenyzők biztonságát és ezzel életét és testi életét is veszélyeztette akkor, amikor a tőle elvárható körültekintést és figyelmet elmulasztotta az engedélyt kiadásakor.

A járási ügyészség a vádlottat halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésének vétségével vádolja.

A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.