Védeni kell a szemünket a kék fény okozta negatív befolyástól!

Ország

A középkorosztály generációja számára a “Kékfény” szóösszetétel a hetente adásba kerülő rendőrségi tévéműsort jelentette, napjainkra azonban szembe kell néznünk egy újabb káros hatással, ami társadalmi szokásaink megváltozása miatt ér minket, ez pedig az elektromos és okoseszközök kékfény-kibocsátása.

Mi is az a kék fény?

A kék fény a látható fénytartomány legmagasabb hullámhosszú fénye, egy nagy energiájú fényhalmaz, amelynek kék és lila fények az összetevői. A kék fény hullámhossztartománya a 380 és 500 nanométeres kategóriába esik. Ezen belül a 380 és 440 nanométeres intervallumba tartozó kék ibolya hatása kifejezetten veszélyes.

Ez a fajta sugárzás egyrészt természetes módon, a napsugárzással is és a mobil eszközeink, okosóráink révén is eljuthat hozzánk. Nem nagyon tudunk róla, de a kék fénynek pozitív hatásai is vannak az ismert negatívon túlmenően.

Egész nap kék fényben

Bátran kijelenthetjük, hogy szinte az egész napunkat kék fényben töltjük. Ha reggel ébreszt minket a mobiltelefon, nehéz megállni, hogy ne olvassuk el azonnal az üzeneteket, híreket, értesítéseket.

A mobiltelefon és számítógép képernyője előtt éljük az életünket, és ennek az elmúlt egy év szintén nem tett jót. Tovább növelte a képernyő előtti tevékenységek sorát és idejét, amely különösen a legfiatalabb generációkat érintette annak káros következményeivel együtt.

A kék fény negatív hatásai között tartják számon az alvászavart, a fejfájást, valamint befolyásolhatja a cukorbetegség és a depresszió kialakulását. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a kék fény okozta problémákkal, és lehetőség szerint előzze meg, kerülje vagy csökkentse őket.

Az egészségünknek okozott pozitív hatások jóval kisebbek. Sárgasággal született kisbabákat kék fény alá tesznek, hogy segítse visszaállítani a szervezetének egyensúlyát. A kék fény éberen tart, élénkít, de inkább káros, mintsem egészséges. Rontja a szemünket, fáradékonyságot okoz, csökkenti a koncentrációs képességünket.

Hogyan védekezzünk a kék fény káros hatásai ellen?

A kék fény érkezhet a napsugárzásból is, ezért nyáron, nagy napsütés esetén hordjunk sapkát vagy kalapot, megfelelő védelmet biztosító napszemüveget! Sokkal több odafigyelést igényel az elektronikai kütyük által okozott hatások kivédése.

Az esti elalvást jelentősen befolyásolja, hogy milyen tevékenységeket végzünk előtte. Próbáljuk minimálisra csökkenteni a képernyő előtti ténykedéseket, hogy könnyebben el tudjunk aludni. A mobilunkat fejünktől távol helyezzük el. Így kevesebb káros sugárzás érheti, és nyugodtabb lesz az alvásunk is.

A különböző képernyőket megfelelő távolságból nézd, és használd a mobilod kékfényszűrő beállítását! Léteznek már olyan programok, amelyek az általad beállított időben rendszeresen figyelmeztetnek bizonyos szemgyakorlatok elvégzésére, munkavégzés közötti szünetek beiktatására. Használd ezeket és legalább 20 percenként állj fel a gép vagy mobilod elől.