Lebuktak a reptéri szarkák

Rendőrség

Csapdabőrönd buktatott le két, rakodásban részt vevő munkást a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, de utazó tolvajokat is fogtak, akik a légikikötő egyik üzletéből loptak főként parfümöket.

Egy siklóernyős férfi elleni eljárásról is beszámolt a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) bűnügyi osztályának vezetője.

A legkorábbi eset még tavaly december elején történt. Ekkor a repülőtér 2-es kifutója közelében egy férfi siklóernyőt eregetett. Ezt a légi irányítás észlelte, emiatt az egyik induló járatot át is kellett irányítani az 1-es kifutópályára, illetve 14 percre le is kellett zárni a 2-es kifutópályát. A férfi ellen közérdekű üzem megzavarása miatt indult eljárás. A kihallgatásán azt mondta, hazafelé tartva meglátta a nagy, üres területet, és úgy gondolta, kipróbálja az akkor vásárolt siklóernyőjét.

Két lopás is történt májusban, ezeknek az elkövetőit elfogták a zsaruk. Május 5-én a repülőtér indulási oldalán az egyik üzletből két kozmetikai szérumot, valamint két parfümöt fújt meg egy akkor még ismeretlen nő 227 ezer forint értékben.

– A kamerafelvételek visszanézése, valamint a beszállókártyák elemzése során megállapítottuk, hogy a feltételezett elkövető egy Londonba induló járat utasa volt, egy 25 éves székesfehérvári nő – avat be a részletekbe Csurgó Lajos alezredes, a bűnügyi osztály vezetője, hozzátéve, hogy az RRI körözést adott ki ellene, és ők is fogták el, amikor május 24-én hazaérkezett az amszterdami járattal. Megtalálták nála a két ellopott parfümöt, és meggyanúsították. Kihallgatásán beismerő vallomást tett, a továbbiakban szabadlábon védekezik.

A másik eset május 23-án történt, szintén az egyik duty free shopban. Az akkor még ismeretlen tettes egymást követő két alkalommal is bement az üzletbe, és különböző termékeket rejtett el a ruhája alá összesen 332 ezer forint értékben. Ahogy az előző esetnél, ennél is a kamerafelvételek és a beszállókártyák elemzése után jutottak el egy 54 éves román férfiig, aki ellen körözést adtak ki. A vele szemben kibocsátott elfogatóparancs nyomán június 12-én a nagylaki átkelőhelyen fogták el a zsaruk. Ellene lopás miatt folyik büntetőeljárás.

A turisták, utazók tulajdonának biztonsága érdekében a rendőrség folyamatosan ellenőrzi a rakodásban részt vevők munkáját. Június 16-án reggel indulás előtt fogtak el két munkást, akik a Budapest–Amszterdam-járat csomagjainak pakolását végezték.

– A reggel induló járat rakodását végezték, amikor két ott dolgozó férfi értékek után kutatva kinyitott egy csapdabőröndöt – tájékoztat az alezredes. – Ki is vettek belőle hatszáz eurót, illetve egy karórát.

Valószínűleg közben rájöhettek, hogy belesétáltak a csapdába, mert mind a pénzt, mind pedig a karórát visszarakták a bőröndbe. Ez azonban nem segített már rajtuk, a nyomozók lopás vétsége kísérletének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást a csévharaszti és a nyáregyházi férfi ellen, és vizsgálják, korábban jelentettek-e lopást azokon a járatokon, melyeknek a ki- vagy bepakolását ők végezték.

Az RRI egész nyáron tart vagyonvédelmi akciókat a repülőtér területén. A rendőrség azt tanácsolja az utasoknak, hogy ne hagyjanak műszaki cikkeket, pénzt és ékszereket a feladott poggyászukban.

MÁTYÁSI GYÖRGY
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER, RENDŐRSÉG