Milliárdos költségvetési csalás miatt emeltek vádat hét ember ellen

Rendőrség

A szárnyas takarmány szektorban építettek ki fiktív számlázáson alapuló bűnszervezetet a Fővárosi Főügyészség vádirata szerint. Az ügyészség 7 személy ellen emelt vádat fegyház- és börtönbüntetés kiszabását indítványozva.

A több, mint 100 oldalas vádirat lényege szerint egy 47 és egy 68 éves férfi a 2010-es években szárnyas takarmány előállításához szükséges természetes – különösen búza, kukorica, ebtő, napraforgódara – és szintetikus alapanyagok kereskedelmével foglalkozott. Tevékenységükhöz kiépítettek egy olyan céghálózatot, amely valós gazdasági tevékenységet nem folytató, időszakosan lecserélt gazdasági társaságokból állt. A cégháló lényege az volt, hogy a beiktatott, valós gazdasági működést nem folytató társaságok által kiállított áfá-s számlák adótartalmát a haszonhúzó társaságok levonhassák fizetendő adójukból, ezzel csökkentve azt. Emellett a bűnszervezet fiktív számlákkal közel 90 millió forint adóértékben ,,beszámlázott” egy másik, szárnyas bérneveléssel foglalkozó cégnek is, amelyeket szerb állampolgároknak adtak át, valójában azonban egy 45 éves férfi irányított, aki a fiktív számlabefogadásról tudomással bírt.

A bűnszervezet működését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2015-ben számolta fel, addig a vád szerint a terheltek magyar államnak összesen, közel 1,5 milliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak.

A Fővárosi Főügyészség az adócsaló láncolatokban érintett 7 személy ellen emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, legtöbbjükkel szemben bűnszervezetben elkövetett különösen nagy, két személy esetén különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználása miatt, amely bűncselekményeket a törvény – a bűnszervezeti és a halmazati szabályokra figyelemmel – kettőtől tizenhét, illetve öttől huszonegy évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget. Az ügyészség két férfit közokirat-hamisítás bűntettével is vádol, a vád szerint un. strómanként jártak, egyikük egy hamisított szerb útlevél felhasználásával.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakat ítélje fegyházban és egy vádlott esetében börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre, továbbá pénzbüntetésre, tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától, emellett egyes vádlottaknál cégvezetéstől eltiltást is indítványozott.