Munkahelyi egészségvédelem és biztonság a munka változó világában

Európa

A koronavírus-világjárvány megmutatta, hogy a munkahelyi egészség és biztonság mennyire fontos a munkavállalók egészsége, társadalmunk működése, valamint a kritikus fontosságú gazdasági és társadalmi tevékenységek folytonossága szempontjából. Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság a mai napon elfogadta a 2021–2027-es időszakra szóló, a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó uniós stratégiai keretrendszert, melyben meghatározza, milyen főbb intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy a következő években javuljon a munkavállalók egészsége és biztonsága.

Az elmúlt évtizedekben történt ugyan előrelépés – például 1994–2018-ban mintegy 70%-kal csökkent a halálos munkahelyi balesetek száma az EU-ban –, de még sok a tennivaló. 2018-ban még mindig több mint 3300 halálos kimenetelű és 3,1 millió nem halálos baleset történt az EU-t jelenleg alkotó 27 tagállamban, és továbbra is több mint 200 000 munkavállaló hal meg évente munkával összefüggő betegségekben. A keretrendszer segíteni fog abban, hogy az uniós intézmények, a tagállamok és a szociális partnerek intézkedéseket hozzanak a közös prioritások mentén a munkavállalók védelme érdekében, hozzá fog járulni ahhoz, hogy csökkenjenek az egészségügyi költségek, és támogatni fogja a vállalkozásokat, hogy termelékenyebbé, versenyképesebbé és fenntarthatóbbá váljanak.

A stratégiai keretrendszer három fő átfogó célkitűzésre összpontosít:

  1. A munka új világában bekövetkező változások előrejelzése és kezelése: Annak érdekében, hogy a digitális, zöld és demográfiai átállás során a munkavállalók egészségvédelmét és biztonságát biztosítsa, a Bizottság felül fogja vizsgálni a munkahelyekről szóló irányelvet és a képernyő előtt végzett munkáról szóló irányelvet, és az azbesztre és az ólomra vonatkozóan új védelmi határértékek bevezetését fogja szorgalmazni. Uniós szintű kezdeményezést is elő fog készíteni a munkahelyi mentális egészséggel kapcsolatban.
  2. A munkával összefüggő betegségek és balesetek megelőzésének javítása: A keretrendszer az ún. „zéró-elképzelés” jegyében elő fogja mozdítani, hogy az EU-ban felszámoljuk a munkával összefüggő haláleseteket. Ezenfelül a Bizottság aktualizálni fogja a veszélyes vegyi anyagokra vonatkozó uniós szabályokat a daganatos, a reprodukciós és a légzőszervi betegségek visszaszorítása érdekében.
  3. Az esetleges jövőbeli egészségügyi veszélyekre történő felkészülés előmozdítása: A világjárvány tanulságait levonva a Bizottság vészhelyzeti eljárásokat és iránymutatást fog kidolgozni az esetleges jövőbeli egészségügyi válsághelyzetekben meghozandó intézkedések gyors bevezetésére, végrehajtására és nyomon követésére vonatkozóan.

A stratégiai keretrendszerben szereplő intézkedések végrehajtására i) intenzív szociális párbeszéd, ii) a bizonyítékokon alapuló szakpolitikai döntéshozatal megerősítése, iii) a hatályos uniós jogszabályok jobb végrehajtása és nyomon követése, iv) tudatosságnövelés, valamint v) a munkahelyi egészségvédelmet és biztonságot szolgáló beruházások létrejöttéhez szükséges finanszírozás mozgósítása révén kerül majd sor. Utóbbi többek között a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz és a kohéziós politikai alapok forrásaiból valósul majd meg.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.