Egy rakás debreceni és szoboszlói cég nyert a gyanús pályázaton – haverok zsebébe mehettek a milliárdok

Helyi hírek

Munkaerő-bővítés volt a célja annak a pályázatnak, amelyet az OFA Nonprofit Kft. írt ki év elején. A pályázatot aztán idő előtt lezárták, pedig ki sem osztották a teljes, rendelkezésre álló összeget. A győztesek között több Fidesz-közeliként számontartott vagy Kósa Lajossal jó kapcsolatot ápoló cég van – írja cikkében a szabadeuropa.hu. A hírportál gyüjtésében számos debreceni és hajdúszoboszlói vállalkozás is feltűnik. Érdemes többet megtudni ezekről a cégekről és a győztes pályázatok körülményeiről. Lássuk!

A pályázaton nyertes cégeket egyáltalán nem érintette rosszul a koronavírus-járvány, sőt. Több cég a pályázaton elnyert pénzből kezdene vendéglátó vagy idegenforgalmi tevékenységbe, ami beigazolja azokat a várakozásokat, hogy a segítség nélkül maradó, ezért a járvány miatt csődbe jutó éttermek, panziók helyére kormányközeli vállalkozók igyekeznek, állami segítséggel.

A pályázat egy hónapig futott volna, ám két hét után felfüggesztették, és a pályázati dokumentáció is eltűnt az OFA honlapjáról. A Szabad Európához ekkor jutottak el olyan információk, hogy érdemes a pályázatra odafigyelni, mert várható, hogy Fidesz-közeli cégek fognak nyerni, amelyek nem pont a kiírásban megjelölt célra költik majd a pénzt.

Az OFA csak közérdekű adatigénylés után küldte meg ezt a listát és a nyertes pályázatok rövid leírását.

A nyertesek több mint egyharmada, 13 cég debreceni vagy hajdúszoboszlói kötődésű. Itt rendre felbukkant a volt polgármester, Kósa Lajos neve is

íra a szabadeuropa.hu.

Dész-ker Zrt.: 150 millió forint

A Dész-ker tavalyi árbevétele négyszázmillió forint volt, az elnyert támogatásból pedig gépparkját újítaná meg, „amellyel megnövelnék a termelési kapacitást, és az új technológiák alkalmazásával versenyképesebbé is tennék”.

Debreceni források szerint a faipari cég beszállítóként részt vett az utóbbi évek legfontosabb debreceni építőipari beruházásaiban (Smart House, Párizsi Udvar, Péterfia Corner), ahol a beszállítók állítólag nem teljesen a politikától függetlenül kaptak munkát. A tulajdonos, Luczay Márk további mintegy tíz, főleg építőipari cégben érdekelt. Cégei közül többnek százmilliós nagyságrendű éves bevétele van, de többnek milliárd feletti. Luczay idén több új céget is alapított, egyikben tulajdonostársa Lénárt Szabolcs, akit szintén Fidesz-közeli építőipari nagyvállalkozóként tartanak számon a  helyi források.

Dzsudzsák Balázs 2 milliárdot fektetett be a Párizsi Udvarba

Dipa Kft.: 150 millió forint

A debreceni ipari parkot működtető cég tavalyi bevétele meghaladta a 170 millió forintot. A munkaerőintenzitás-pályázaton elnyert 150 millió forintból „intelligens logisztikai rendszert kíván létrehozni”, amely segíti a raktározást, készletgazdálkodást. A társaság papíron kilenc főt foglalkoztat.

A Dipa az ipari ingatlanok építtetésével és bérbeadásával foglalkozó debreceni Xanga-csoport tagja, amelynek tulajdonosa az egyik leggazdagabb magyar, Herdon István.

A cégcsoport 2010 után többször is kapott milliárdos állami támogatást, ennek megfelelően egy-egy fejlesztés átadásán nemritkán bukkannak fel kormánytagok vagy épp a volt polgármester, Kósa Lajos. A fideszes politikus 2013-ban „elképesztő sikernek” nevezte a Xanga által elvégzett munkát.

A Xanga neve felmerült egy 2007-es ingatlanügyletben is, amelynek során a Kósa Lajos vezette önkormányzat 380 forintos négyzetméteráron adott el egy területet egy cégnek, amelyet aztán Xanga hatezer forintos négyzetméteráron adott tovább.

A Déli Ipari Parkot a fideszes önkormányzattal együttműködésben működteti a Xanga, amely 2011-ben átvette a debreceni reptér üzemeltetését is az önkormányzattól, amelyet utána a Wizz Air is használni kezdett. Amikor pedig komolyabb fejlesztésekre volt szükség, az önkormányzat 2018-ban egy forintért visszavásárolta a reptéri üzemeltető cég többségét, azóta pedig könnyebben érkeznek az állami fejlesztési források. A reptéri logisztikai park üzemeltetésének jogát 2011-ben nyerte el a Xanga 99 évre.

Letették az innovációs és inkubációs központ alapkövét a debreceni repülőtéren

Fire Light Kft.: 150 millió forint

A szintén debreceni Fire Light öngyújtókat és dohányipari termékeket forgalmaz, és üzleti eredményeire nem volt hatással a koronavírus-járvány: a tavalyi 486 millió forintos profit harmincmillióval még meg is haladja a 2019-es nyereséget. Az elnyert 150 millió forintból jelenlegi tevékenységüket szeretnék bővíteni. A tulajdonos egyébként egy nemzeti dohányboltot is üzemeltet Debrecen belvárosában.

Szedit Kft.: 149 975 000 forint

Egy debreceni bioboltot üzemeltet a Szedit, amely nagyon jó évet zárt tavaly: a 153 millió forintos bevételt és a negyvenmillió forintos profitot úgy sikerült elérnie, hogy egy évvel korábban csak 7,6 millió forintos árbevétele és háromszázezer forint nyeresége volt.

A hivatalosan két alkalmazottal működő cég az elnyert 150 millió forintból „vendéglátási szektorban szándékozik tevékenykedni, ehhez a céljához kapcsolódik az ingatlanberuházás, valamint a pandémia időszakában felértékelődött házhoz szállítási szolgáltatás fejlesztése”.

Az Opten cégadatbázisban található személyes adatok szerint a tulajdonos volt (?) férje szintén nagyot nyert a pályázaton: a Vizsovi Kft. 143,3 milliót nyert.

Vizsovi Kft.: 143 296 000 forint

A debreceni telephelyekkel működő, vendéglátással foglalkozó Vizsovi bevételei sem estek vissza jelentősen a pandémia hatására, sikerült 230 millió feletti bevétellel és kilencmillió forint profittal zárni az évet. Az elnyert pénzből egy játszóházat vásárolnának meg.

A tulajdonos Vincze Zsolt két nemzeti dohányboltot is üzemeltet Debrecen belvárosában, emellett van másik vendéglátó és fémipari cége is, amelyekkel több közbeszerzést is elnyert az utóbbi években Debrecen önkormányzatától. Év végén pedig egy vagyonkezelő és egy baromfitenyésztő céget is alapított a Vizsovi tulajdonosa.

Hajdú-tár: 104 406 000

A Hajdú-tár a debreceni Barna család birtokában van. A család jelentős építőipari vállalkozónak számít a térségben, családi cégük, a Mester-Építő számos közbeszerzést nyert el a városban.

A család egy másik cége újíthatta fel a debreceni vásárcsarnokot, Kósa Lajos felesége pedig abban a házban jutott lakáshoz, amelyet egyanez a cég, a Mester-Nívó épített. Kósa felesége cserével jutott a lakáshoz, a lakáscseréből akkoriban botrány is kerekedett.

Sorra nyerte el a megbízatásokat egy Kósa-közeli cégcsoport

Maga a Hajdú-tár baromfitenyésztéssel foglalkozott, ám a 2019-es százmillió forintos bevétel tavaly nullára csökkent. A cég tulajdonosai idén februárban, a pályázat kiírásakor felvették tevékenységi körükbe a szálláshely-szolgáltatást, és a 105 milliót is arra költik, hogy „innovatív fejlesztésein keresztül hozzájáruljon a térség idegenforgalmi fejlődéséhez”. A cég jelenleg egy főt foglalkoztat.

A listán szerepel még a debreceni  DB Acél is, illetve a hajdúszoboszlói Fmarketing és az Ernőker és a American Legends is melyekről az eredeti cikkben olvashatnak részeleteket.