Súlyosabb büntetést indítványoz az ügyész a több erőszakos bűncselekményt elkövető vádlottal szemben

Rendőrség

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki a lakóhelyén különböző ingatlanokba bemenve rendszeresen lopott, majd egy rablási kísérlete közben életveszélyes sérülést okozva bántalmazta és megerőszakolta áldozatát.

A vádlott egy Tolna megyei településen él, ahol 2019 őszén a település több családi házából, illetve azok melléképületeiből szerszámokat, műszaki cikkeket és ruházati termékeket tulajdonított el.

2020. márciusában a vádlott ittas állapotban bement egy ismerőse házába, és a sértettet felszólította, hogy adjon neki pénzt. Miután a sértett közölte vele, hogy nincs pénze, a vádlott dühében ököllel többször fejbe ütötte, késsel fenyegette, végül a magatehetetlen áldozatot megerőszakolta. A sértett a bántalmazás következtében közvetlen életveszélyes állapotba került, halálának elmaradása az időben érkező orvosi ellátásnak volt köszönhető.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat rablás bűntettének kísérletében, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, szexuális erőszak bűntettében, kifosztás bűntettében, lopás bűntettében és lopás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért halmazati büntetésül mint erőszakos többszörös visszaesőt 18 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott büntetésének súlyosítása iránt fellebbezett, amelyet a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartott. A védelem részfelmentés és enyhítés iránt terjesztett elő fellebbezést.

Az ügyben másodfokon a Pécsi Ítélőtábla dönt.