Letartóztatást indítványoz az ügyészség egy bombarobbantással fenyegető férfi ügyében

Helyi hírek

A Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés, emberölés előkészülete és közveszélyokozás bűntette miatt folytat nyomozást egy 26 éves férfi ellen.

A nyomozás eddigi adatai szerint, miután a bíróság 2021. március 5-én kelt ítéletével a férfit cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezte, heti rendszerességgel fenyegető és becsületsértő  tartalmú üzeneteket küldött a járásbíróság e-mail címére.

A megalapozott gyanú szerint a férfi, a gondnokság alá helyezése tárgyában indult polgári ügyben eljárt bíró, valamint a pszichológus megölésére vállalkozott, továbbá a köznyugalom megzavarására alkalmas olyan valótlan tényt állított, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget.

Az elkövető üzeneteiben előadott bombarobbantással fenyegetés alapján a rendőrök, tűzszerészek bevonásával átkutatták a járásbíróság épületét, a bíró lakóhelyét és a pszichológus munkahelyéül szolgáló egészségügyi intézményeket, azonban robbanószerkezetet egyik helyen sem találtak.

Megállapítható továbbá, hogy a férfi korábban más hatóságoknak is küldött hasonló fenyegető tartalmú e-mail üzeneteket, ellene zaklatás vétsége és közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt büntetőeljárások vannak folyamatban.

A gyanúsított jelen bűncselekményét próbaidő hatálya alatt követte el, korábban a bíróság zaklatás vétsége és személyes adattal visszaélés vétsége miatt 1 év 6 hónapra próbára bocsátotta.

A férfi az őrizet elrendelése ellen panasszal élt, majd a cselekmények egy részére vonatkozóan bűnösségre kiterjedő, beismerő vallomást tett.

A nyomozó főügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására, a kényszerintézkedés tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság ma dönt.