Ittasan próbált meg kirabolni egy pesti taxisofőrt egy gyöngyösi férfi

Rendőrség

Összekeveredett ok és okozat, állapot és cél, mindent belengett az alkoholgőz. Ittasan próbált meg kirabolni egy pesti taxisofőrt egy gyöngyösi férfi, hogy legyen pénze italra.

A rablást a taxis kollégái meghiúsították, sérülés, zsákmányszerzés nem történt, maradt azonban a zsaruk számára egy megoldandó feladvány. Az alaposan beszeszelt, áldozata szerint mackós testalkatú, tehát a legkevésbé sem illékony-tűnékeny férfi egyszerre valahogyan mégiscsak köddé vált, így elszámoltatásához előbb a rendőröknek meg kellett őt találniuk.

– A feltárt részletek alapján nyomozásunk szerint az Egressy és a Törökőr utcák sarkán álló taxigépkocsihoz március 30-án, fél öt tájban lépett oda egy férfi – kezdte Kassab Miklós alezredes, a XIV. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – A sértett elmondta, hogy leállított motorral épp fuvarra várt, a rádióforgalmazást figyelte, amikor lehúzott ablaka előtt megjelent egy középkorú illető, aki halkan felszólította pénze és mobiltelefonja átadására. Hogy nyomatékot adjon követelésének, a csöndes támadó az ablaknyílásba behajolva kinyitotta fémnyelű zsebkését, és annak hegyét a sofőr felé irányozta. A taxis azt mondta, a csomagtartóban van a tárcája, és megpróbált kiszállni, de a rabló visszanyomta. Ajtótaszigálás közben a sértettnek sikerült céges laptopján megnyomni a pánikgombot, mire a központ jelezte, vette a riasztást, és a környéken tartózkodó taxisokat a helyszínre irányítja. A rabló felmérhette, hogy abból neki nem sok jó néz ki, amennyiben a fenyegetett taxis kollégái megérkeznek, és átrendezik az erőviszonyokat, ezért bosszús hümmögések közepette eltávozott.

A taxis látta, ahogy az illuminált férfi beballagott a Törökőr utcába, és közvetlenül ezután futott be sárga autóin a felmentő sereg. A sértett néhány szóban vázolta a történteket, majd többedmagával elindult a támadó után, aki azonban eltűnt, semerre nem látták, hiába keresték a környéken gyalogosan és autókkal. A zuglói rend­őrök a bejelentés után ott folytatták, ahol a taxisok abbahagyták, de a forró nyomos keresést digitális adatvadászattal is megtoldották.

– Beszereztük a helyszín közelében, valamint a lehetséges odaérkezési és eltávozási útvonalakon lévő közterületi térfigyelő   és egyéb ipari, illetve privát kamerák felvételeit. Ezek alapján megállapítottuk, hogy az elkövető gyalogos haladását egy bizonyos távolságig nyomon lehetett követni, azonban a távolabbi kamerák felvételein már nem láttuk. Eltűnését utolsó felbukkanása és az olyan kamerák helye közé tettük, amelyek előtt már nem haladt el. Feltételezésünk szerint azért sikerült kámforrá válnia, mert bement egy épületbe, ahol vélhetően lakott. Ellenőriztük a környéket, a felvételekből kimentett fotók bemutatásával kérdezősködtünk, a környékbeli lakosok azonban nem tudták azonosítani. Arra következtettünk, hogy nem állandó lakos, ezért a kutatást az átmeneti kvártélyt adó ingatlanokra szűkítettük. Így találtunk a kérdéses útszakaszon egy olyan lakást, ahol munkások szállnak meg rendszeresen. Sikerült megállapítanunk, hogy a feltételezett elkövető is ott szállt meg pár napig, és azt is megtudtuk, hogy gyöngyösi lakos. Felkerekedtünk, és otthonánál április 12-én kora este megjelenve őt is megtaláltuk. Mint kiderült: a rablás óta hatósági házi karanténba került. Orvosi iratokkal igazolt Covid-fertőzöttsége miatt eltekintettünk előállításától és őrizetbe vételétől; a megfelelő óvintézkedések mellett, szkafanderbe öltözve a helyszínen hallgattuk ki gyanúsítottként. A kutatás során előkerült az elkövetéskor viselt, felvételekről ismert ruházata, valamint az ominózus ezüstnyelű kés is.

Kihallgatásakor T. György Tibor (38) tettének két mozgatórugója is feltárult: az unalom és a végtelenül rossz humor. Elmondta, hogy aznap nem volt kedve munkába menni, inkább iddogálásba kezdett Félhold utcai szálláshelyén. Amikor a lakásban elunta magát, az utcára ment, de ráébredt, hogy Budapesten nem ismer semmit és senkit, így véletlenszerűen betérve alkoholárusító helyekre, magányosan folytatta az ivást. Alaposan feltöltekezve, egy trolibuszmegállóban ücsörögve látta meg a taxist, és állítása szerint csak meg akarta viccelni őt a késes fenyegetéssel. Önmaga is bevallotta, hogy többször került már bajba italos állapotban kitalált és végrehajtott ízetlen tréfái miatt. Arra a kérdésre, hogy amennyiben kapott volna pénzt a sofőrtől, azzal mit tett volna, természetes egyszerűséggel válaszolt: „hát akkor azt is eliszom.”

T. György Tibor ellen rablás miatt indult eljárás, szabadlábon védekezik.

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: FRANCZ ILONA, RENDŐRSÉG