Szír férfiaknak nyújtott segítséget az államhatár illegális átlépéséhez egy embercsempész

Rendőrség

A Dabasi Járási Ügyészség a mai napon indítványozta egy férfi letartóztatását, aki a gyanú szerint négy szír származású illegális határátlépőt akart a szerb határról az osztrák határhoz szállítani.

A megalapozott gyanú szerint a magyar állampolgárságú, de Szerbiában élő gyanúsítottat 2021 márciusában felhívta egy férfi, aki könnyű pénzszerzési lehetőségként fejenként 100 eurót kínált illegális határátlépőknek a magyar-szerb határtól a magyar-osztrák határhoz szállításáért. A gyanúsított elfogadta a megbízást, és 2021. március 29-én, a kora reggeli órákban, négy szír állampolgárt vett fel a gépkocsijába, és azokkal elindult az osztrák határ felé. A férfiak létrák segítségével másztak át az országhatárt védő kerítésrendszeren.

Útközben azonban az M5-ös autópályán már várták a gépjárművet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai, és az autópálya egyik pihenőjénél félreállították. A rendőri intézkedés során mind a gyanúsítottat, mind pedig az engedély nélkül Magyarország területén tartózkodó szír állampolgárokat elfogták.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntettével gyanúsítja a férfit, akinek a Dabasi Járási Ügyészség kezdeményezte a letartóztatását, mivel tartani lehet attól, hogy megszökne, más, még ki nem hallatott személyt jogellenesen befolyásolna, vagy újabb bűncselekményt követne el.