Durva lehűlés érkezik, keleten eshet a legtöbb hó

Ország

Érkezik az idei tél egyik, ha nem a leghidegebb pediódusa – olvasható a MetKép előrejelzésében.

A portál azt írja, a jövő héten szibériai eredetű, sarkvidéki fagyos levegő árasztja el a Kárpát-medencét, csütörtökön viharos, a Bakonyban akár orkán erejű szél és hóesés is lehet.

Szerdán még a változást hozó ciklon előoldalán leszünk, így az északi megyéket leszámítva megenyhül az idő, és délen ismét 8-10 fok lesz. Északra azonban nem tud feljutni a meleg, ott fagypont körül alakul majd a hőmérséklet. Már szerdán is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami északon, északnyugaton havas eső, eső és hó formájában valószínű. Megmaradó hó azonban csak az északnyugati csücsökben és a magasabb hegyeinkben lehetséges átmenetileg.

Csütörtökön a ciklon hátoldalára kerülünk, és a hidegfront hatására a 60-80 kilométer per órát, de a Bakonyban, a Budai-hegyekben, a Pilisben, az Alpokalján, a Börzsönyben és a Balatonnál akár a 100-110 kilométer per órát is elérhetik a legerősebb széllökések a jelen állás szerint. A széllel sarkvidéki hideg tör majd be, ami néhol közel 20 fokos lehűlést okoz. A csapadék estétől nyugat felől gyors ütemben vált át havazásba, és a déli órákban már országszerte hó formájában hullhat. A legtovább keleten eshet a hó, ott akár péntek délig is kitarthat.

Éjjel még csak az ország nyugati és északi harmadán, reggelre már a Tisza vonalanál is fagyhat, estére országszerte -5 fok köré, alá, északon akár -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A hétvégén és a következő hét elején hajnalban -20 fok köré, a havas, szélvédett tájakon esetleg az alá csökkenhet a hőmérséklet, és napközbeni is jellemzően -5, -12 fok közötti hőmérséklet várható.