Százmilliárd forintot kapott az államtól a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium alapítványa

Ország

A gazdaságvédelmi alapból csoportosított át a kormány közel számilliárd forintot a Mathias Corvinus Collegium Alapítványnak (MCC) – számolt be az RTL Híradó. A tehetséggondozó szakkollégiumot idén tavasszal minősítették 25 év után közvagyont kezelő szervezetté, emiatt az Alaptörvényt is módosította a kormány, így az ide áramló pénz már nem számít közvagyonnak.

Az Orbán Balázs államtitkár által vezetett alapítvány a pécsi, zalaegerszegi, szekszárdi és szombathelyi ingatlanok mellett a révfülöpi kikötőt is megkapja az államtól. Ezen felül az MCC 25 százalékos, kisebbségi tulajdonrészt szerzett a Libri-Bookline csoportban és kapott egy 300 milliárd forint értékű részvénycsomagot is az államtól.

A Mathias Corvinus Collegium Alapítványt 1996-ban magánalapítványként hozták létre, mára pedig jókora tőkét kapott a nemzeti-konzervatív-keresztény elitképzést célul kitűző – de az üzlettől sem megriadó – szervezet a Fidesz-kormánytól. A Mol- és Richter-részvények 10-10 százalékával megtámogatott alapítvány vagyona 260-280 milliárd forinttal nőtt. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, miniszterelnökségi államtitkár.