A mérgező párkapcsolat jelei

Ország

Érezzük már egy ideje, hogy valami nincs rendben köztünk, mert nagyon eltávolodtunk egymástól. Először még saját magunknak sem szeretnénk mindezt bevallani, ezért azt mondogatjuk, hogy csak a sok munka meg a rengeteg stressz az oka; de idővel rájövünk, hogy a fő problémát a párunk és a hozzáállása okozza. Ő ahelyett, hogy segítene és támogatna minket, minden alkalmat megragad arra, hogy odaszúrjon egy kritikus megjegyzést nekünk, amivel még tovább rombolja az egyébként sem túl szilárd önbecsülésünket. De miből tudhatjuk, hogy mérgező párkapcsolatban élünk? Erről szól a cikk.

HIBÁK KERESÉSE

Bármit is teszünk, az sosem elég jó a párunknak és ennek mindig hangot is ad. Rossz véleménnyel van rólunk és a tetteinkről is, és ezt nem is rejti véka alá. Jóindulatú kritikának álcázza mindezt, hiszen állítása szerint csak a javunkat akarja, de valójában minden egyes alkalommal nagyon megbánt minket. Folyamatosan azt érezteti velünk, hogy sosem leszünk elég jók neki, mi pedig egy idő után kezdjük tényleg elhinni ezt neki.

ÖNBIZALOM ROMBOLÁSA

Nemcsak a tetteinket, de a külsőnket is időről időre lesújtó kritikával illeti. És bár mi magunk is tisztában vagyunk a kicsit elálló fülünkkel és a néhány plusz kilónkkal, de napi szinten végighallgatni mindezt; rendkívül megterhelő és fájdalmas számunkra. Őt ez egyáltalán nem érdekli, sőt, minden alkalmat megragad arra, hogy belénk rúghasson egyet.

EGYENSÚLY FELBORULÁSA

A jó párkapcsolat egyenrangú felek szövetsége. Ugyanakkor mi érezzük, hogy nálunk ez nem így van. Folyamatosan felborul az egyensúly kettőnk közt és képtelenek vagyunk ezt helyreállítani. Egyáltalán nem érezzük azt, hogy egyenrangúak vagyunk. Míg mi mindent megpróbálunk megtenni a kapcsolatunkért, a párunk sosem viszonozza mindezt, sőt, meg van róla győződve, hogy kizárólag ő hoz áldozatokat, amit pedig mi teszünk, az jelentéktelen.

TELJES ÉRDEKTELENSÉG

A nézeteltérések minden párkapcsolat velejárói és ha ezek megvitatása megfelelő keretben történik, kiváló lehetőséget biztosítanak az a másik szemléletmódjának jobb megismerésére. Ezzel szemben; ha azt érezzük, hogy a párunk nem hajlandó meghallgatni minket és teljes érdektelenségbe burkozik minden egyes vitás kérdés felmerülésekor, megismerés helyett csak egyre jobban eltávolodunk egymástól.

Aztán előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor azt érezzük, hogy kezdjük teljesen elveszíteni önmagunkat mellette. És rájövünk, hogy ez már sokkal többről szól, mint egy rosszul működő párkapcsolatról. Itt kell erősnek lennünk, itt kell összeszednünk magunkat és lépnünk, különben hosszú évekre ragadhatunk egy olyan ember mellett, aki nem szeret és becsül minket annyira, mint amennyire azt megérdemelnénk.

Ha szívesen olvasnál még tőlem párkapcsolati a témakörben, látogass el a weboldalamra is és olvasd el az Érzelmi megcsalás című cikkemet.

-Péter Eszter, pszichológus-