Rendkívüli intézkedések az agrár-élelmiszer ágazat támogatására

Európa
Az Európai  Bizottság rendkívüli intézkedéseket terjeszt elő az agrár-élelmiszeripari ágazat támogatása céljából.

Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a lehető leggyorsabban további támogatást nyújtson azoknak a mezőgazdasági és élelmiszerpiacoknak, amelyeket a legnagyobb mértékben sújt a koronavírus-válság, ezért ma újabb rendkívüli intézkedéseket terjesztett elő az agrár-élelmiszeripari ágazat támogatása céljából. Az EU agrár-élelmiszeripari ágazata komoly ellenálló képességről tett tanúbizonyságot a koronavírus-járvány okozta jelenlegi, példa nélkül álló válsághelyzetben. Ennek ellenére egyes piacokra nézve rendkívül súlyos következményekkel járt a világjárvány által előidézett válság.

A ma bejelentett rendkívüli intézkedések közé tartoznak a következők:

  • Magántárolási támogatás tej- és húsipari termékek esetében, mely lehetővé fogja tenni, hogy az érintett termékeket legalább 2–3 és legfeljebb 5–6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.
  • Rugalmasság a piactámogatási programok végrehajtása tekintetében a bor, a gyümölcs- és zöldség, az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az EU iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja esetében, aminek köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.
  • Az uniós versenyszabályoktól való eltérés (ún. derogáció) engedélyezése kivételes jelleggel a tej-, a virág- és a burgonyaágazat esetében, ami lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el. Ez azt jelenti, hogy az említett ágazatok közös intézkedéseket hozhatnak a piac stabilizálása érdekében.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy az intézkedések elfogadására még április vége előtt sor kerüljön. Tekintettel arra, hogy előzetesen konzultálni kell a tagállamokkal, melyek szavazni fognak a szóban forgó intézkedésekről, a javaslatcsomag tartalma még változhat.