Egész márciusban gallyaznak egy debreceni utcát, ezeken a napokon lesz forgalomkorlátozás

Helyi hírek

Megújítják a több mint 80 éves japánakác fasort a Ruyter utcán. A gallyazás ideje alatt teljes szélességű forgalomkorlátozásra kell számítani az érintett szakaszokon – mondta sajtótájékoztatóján Szilágyi Edina, a városrész önkormányzati képviselője 2020. március 2-án.

A Ruyter utca egyik jellegzetessége a több mint 80 éve ültetett japánakác fasor. A fák egészségi állapota megkívánja, hogy gallyazással megújítsák. Számtalan észrevétel és kérés érkezett az utcában élőktől, hogy – főleg viharos időjárásban – veszélyessé válnak a letörő, leszakadó ágak, amelyek a járókelőkre, de az autókra és az épületekre is ráeshetnek.

Azt kértem az önkormányzat munkatársaitól, hogy ne csak egy-egy fát gallyazzanak meg, azokat, amelyekre panasz érkezett, hanem az egész, csaknem 80 fa megújítását végezzék el

– mondta tájékoztatóján Szilágyi Edina, a városrész önkormányzati képviselője.

A munkát szakkivitelező bevonásával végzik el. A biztonságos és hatékony munka érdekében a Ruyter utcát szakaszosan – öt ütemben – le kell zárni a gépjármű forgalom elől. A lezárás ideje alatt az érintett ingatlanokban élőket és gépjárműveiket beengedik, de az átmenő forgalom előtt lezárják a területet.

A gallyazás 2020. március 4-én, szerdán kezdődik a Ruyter utcán a Budai Nagy Antal és a Lakatos utca közötti szakaszon, majd a következő ütemezés szerint folytatódik hétköznaponként 7 óra és 16 óra között:

2. ütem 2020. március 5. – március 11.: Lakatos utca és a Szárazi Ferenc utca között

3. ütem 2020. március 11. – március 18.: Szárazi Ferenc utca és a Thury András utca között

4. ütem 2020. március 18. – március 25.: Thury András utca és a Pogány utca között

5. ütem 2020. március 25. – március 31.: Pogány utca és a Mák utca között

Az elmúlt hetekben volt már gallyazás a Szárazi Ferenc utcában, Zwingli utcában és a Kászon utcában. A most kezdődő szakasz után a Mák és a Luther utca közötti szakaszon fognak megújítani 48 faegyedet.

Fotó: Miskolczi János