Orosz autócsempész letartóztatásban

Rendőrség

A Makói Járási Ügyészség indítványára a bíróság letartóztatásba helyezte azt az orosz férfit, aki egy Németországból lopott autót próbált meg Romániába csempészni.

A megalapozott gyanú szerint az orosz állampolgárságú férfi 2020. február 8-án, reggel 9 óra körül jelentkezett kilépésre Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen Románia felé az általa vezetett autóval. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a gyanúsított által vezetett gépkocsit egy autó bérbeadással foglalkozó cégtől bérelték ki Dortmundban, majd eltulajdonították. Az eljárás során az is megállapítást nyert, hogy a gyanúsított három hete Oroszországban állapodott meg egy ismeretlen személlyel abban, hogy 1000 euróért Németországból Romániába visz egy gépkocsit. A megállapodásnak megfelelően a gyanúsított Dortmundba utazott, ahol egy repülőtéri parkolóban megtalálta a szállítandó gépkocsit, melynek indítókulcsa a bal hátsó kerekénél volt elrejtve. A gyanúsított az utasításoknak megfelelő Bukarestbe indult, azonban a magyar-román határon a gépkocsit az ellenőrzés során lefoglalták és így a sértettnek okozott mintegy 5.5 millió forint kár megtérült.

A gyanúsított az ellenőrzés során átadott egy orosz honosságú forgalmi engedélyt, amelyről megállapítást nyert, hogy eredeti biankó okmány, azonban tartalmi elemeit tekintve hamis, valamint a gépkocsin szerepelt egy olyan forgalmi rendszám, amely eredetileg Oroszországban volt forgalomban, azonban egy másik típusú gépjárműre állították ki.

Mindezekre figyelemmel a jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette, a közokirat-hamisítás bűntette, valamint az egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

A Szegedi Járásbíróság az ügyészség indítványának helyt adva elrendelte a férfi letartóztatását.

A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője a szabadlábon történő védekezés érdekében fellebbezést jelentettek be.

 

ugyeszseg.hu