Súlyosításért fellebbezett ügyészség az időskorúak otthonaiba betörő rablók ügyében

Rendőrség

Nyolcvannégy és hetvennyolc éves sértetteket támadtak meg; az ügyészség vádja alapján elítélték őket, azonban az ügyészség fellebbezett az enyhe büntetések súlyosítása céljából.

A vádirat szerint az ügy vádlottjai – öt férfi és egy nő – 2016. november 13-án, hajnalban, gépkocsival a XXII. kerületbe mentek. Innen négyen gyalog mentek tovább a kiszemelt ingatlanhoz, miközben két társuk a gépkocsiban várt rájuk. A sértett házának ajtaját berúgták, és a zajokra felébredő nyolcvannégy éves, betegségekkel küzdő nőtől pénzt és ékszert követeltek. A sértett kérlelte őket, hogy ne bántsák. Ekkor felébredt a sértett unokája is, és a nappaliba sietett. Amikor a vádlottak meglátták a férfit, ketten ököllel többször megütötték őt, amitől a földre került.  A támadók ezután a lakásban értékek után kutattak, és mintegy 20.000 forint készpénzt, egy mobiltelefont és egy fényképezőgépet zsákmányoltak.

2016.december 4-én, hajnalban, négyen szintén egy XXII. kerületi ingatlanba törtek be, miközben két társuk a gépkocsiban várt rájuk. A zajokra felébredt a házban lakó hetvennyolc éves, járókerettel közlekedő sértett, aki kiabálásával megzavarta a betörőket. A négyes csoport  távozott, később azonban visszatért, és berontott a házba. A sértett a járókeretével próbálta meg visszatartani a támadókat, azonban őt ekkor az egyik vádlott többször ököllel megütötte, egy másik pedig befogta a száját, hogy ne kiabáljon. A sértett eszméletét vesztette. A terheltek átkutatták a házat, ahonnan végül egy lezárt faládát tulajdonítottak el, amiben közokiratok voltak.

A Budai Központi Kerületi Bíróság a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján bűnösnek mondta ki a vádlottakat több rendbeli minősített rablás bűntettében, súlyos testi sértés bűntettének kísérletében, a gépkocsiban várakozókat pedig bűnsegédként elkövetett lopásban.

A bíróság – egyes vádlottakat felmentett a közokirattal visszaélés vádja alól, és – két vádlottat hét és nyolc év fegyházra, illetve ugyanekkora tartamú közügyektől eltiltásra ítélt, társaikat pedig felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta.

A kerületi ügyészség fellebbezést jelentett be a részfelmentések és részben téves jogi minősítés miatt, valamint a büntetések jelentős súlyosítása érdekében.

 

ugyeszseg.hu