Halálos gyertyagyújtás

Ország Rendőrség

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt egy ötvennyolc éves férfi ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt.

A vád szerint a vádlott egy borsodi kisfaluban a feleségével élt családi házukban, amely két különálló lakrészből állt, a lakrészek a nyitott tornácról voltak megközelíthetőek. Az első lakrészt a vádlott használta, a tornác végébe eső lakrészt pedig a felesége. A vádlott felesége betegségei miatt járókerettel is nehezen közlekedett, a vádlott gondozta.

Nehéz anyagi körülményeik okán felhalmozódott villanyszámla-tartozás miatt nem volt áram a lakásban, így a vádlott esténként rendszeresen gyertyát gyújtott felesége szobájában.

2018 szeptemberében, este, amikor a felesége már az ágyban feküdt, a vádlott bement a szobájába, meggyújtott két gyertyát. Viaszt csepegtetett a linóleummal borított ablakpárkányra, és abba helyezte bele az égő gyertyákat, majd elment lefeküdni.

Az este folyamán a gyertya alatti éghető anyagok, majd pedig az égve lecsöpögő anyagtól a sértett ágya meggyulladtak, és a tűz átterjedt az ágybetétre és az ágyneműre is. Amikor az asszony észlelte a füstöt, megpróbált kimenekülni, de csak az ajtóig jutott, a sűrű füst belélegzése miatt eszméletét vesztette.

A vádlott a késő éjszakai órákban arra ébredt, hogy füst terjed a házban, átment a felesége lakrészébe, de a füsttől nem látott semmit. Ablakot nyitott, és akkor találta meg feleségét, akit kivitt a szabad levegőre. Amíg a tüzet vödör vízzel oltotta, értesítette a mentőket és a tűzoltókat.

A vádlott a gyertyákat gondatlanul tűzálló alátétek nélkül helyezte el, majd magára hagyta mozgáskorlátozott feleségét. A helyiségben tűz keletkezett, de mivel az ablak zárva volt, az oxigén elfogyott és a tűz nem tudott kiteljesedni, ezért nagy füstképződéssel járt. A sértett szén-monoxid-mérgezés következtében elhalálozott.

A tűzeset kapcsán közveszély nem állt fenn.

Az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetést indítványozott.

 

ugyeszseg.hu