Három autó, 11 illegális határátlépő

Rendőrség

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály információi alapján állítottak meg a mosonmagyaróvári rendőrök 2020. január 13-án délelőtt, az M15-ös autóút 9. kilométerszelvényében egy magyar rendszámú Toyota típusú gépkocsit, majd a 13. kilométerszelvényben szintén egy magyar, illetve egy svéd honosságú gépjárművet. A Toyota típusú járművet egy magát svéd konvenciós útlevéllel igazoló, szír állampolgár vezette. Az autó utas-, valamint csomagterében két pakisztáni és négy szír állampolgárságú férfi utazott, akik a magyarországi jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták. A 13. kilométerszelvényben megállított Opel típusú, magyar rendszámú gépkocsit egy magát svéd jogosítvánnyal igazoló férfi vezette, azonban az autóban ülő öt szír állampolgár a jogszerű magyarországi tartózkodását szintén nem tudta igazolni. Az itt megállított harmadik, külföldi rendszámú járművet egy svéd állampolgár vezette, akinek két szír férfi utasa közül az egyik, német útlevéllel, míg a másik, svéd jogosítvánnyal igazolta magát.

Az egyenruhások mindhárom jármű vezetőjét és összes utasát elfogták, majd mindannyiukat a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra – további intézkedések miatt – előállították.  Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az illegális migránsokat szállító gépkocsik vezetőivel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. A harmadik, külföldi rendszámú autó sofőrjének és utasainak a bűncselekményben való érintettségét a rendőrség vizsgálja.