“Bácsi, köszönöm!”- Kisgyermekes családok karácsonyát is boldogabbá tették a debreceni ételosztáson

Helyi hírek

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete és a Segíts a rászorulókon Facebook-csoport karácsonykor sem feledkezett meg a cívisvárosban élő nehéz sorsúakról. A több éves hagyománynak megfelelően az ünnep másnapján vendégségbe hívták a városban élő szegényeket, a közmunkából tengődő családokat, a magukra maradt kisnyugdíjasokat, az utcán élőket. A kis csapat ünnepi menüvel igyekezett – ha csak pár órára is – szebbé tenni a szegények karácsonyát.

Karácsonyi dalokkal fogadták az érkezőket, volt szaloncukor, ünnepi kuglóf, és téli ruhákat, játékokat tartalmazó csomagok a családoknak. Ahogyan 8 éve mindig, a menü töltött káposzta volt, mellé friss kenyér dukált, egyéb finomságokkal. 

Az ünnep napjai alatt Debrecenben is rengetegen vannak, akik több napig már annak is örülnek, ha naponta egyszer valamit enni tudnak a hozzátartozóikkal. Megdöbbentő lenne, ha készülne olyan felmérés, hogy vajon hány gyermek feküdt le éhesen Szentestén, hányan sírnak, hogy éhesek

– olvasható a szervezők közleményében.

Azt is hozzáteszik, még 2012 elején az első ételosztásokat az utcán élőknek hirdették meg, ma már többnyire ők vannak kevesebben. A hosszú sorban nagyon sok az egykor jobb napokat látott kisnyugdíjas, közmunkából tengődő. Sokan rokkantsági nyugdíjból vegetálnak, és mind többen jönnek olyanok, akik élete az utóbbi években került lejtőre, eladósodtak, nyögik a devizahitelt. 

Sok a gyerekes család is, ők a szokottnál is bőségesebb adományt kaptak.

“Bácsi!  Köszönöm nagyon finom a töltött káposzta. Jövünk anyuval és apuval  legközelebb is.” Most hála Gergőnek, egy debreceni fiatalembernek a kis családnak igazi szentestéje volt. Olyan bőséges adományt kaptak, amely az ünnep alatt kitartott. Az anyuka halkan elmondta, ilyen karácsonyuk még nem volt. Hasonlóban volt része egy másik családnak is, akik szintén minden hónapban a vendégeink. Most a szokottnál, egy jó embernek hála, többet segíthettünk nekik

– idézte fel a közlemény az ételosztás egyik legmeghatóbb mozzanatát.

A következő alkalom január 26-án lesz a Petőfi téren.