Meghalt John McCain

Világ

Meghalt 81 éves korában az agydaganatban szenvedő John McCain arizonai republikánus szenátor.

„III. John Sidney McCain szenátor 2018. augusztus 25-én hunyt el délután 16 óra 28 perckor. A szenátorral volt halálakor felesége, Cindy és családjuk. Hatvan éven keresztül, haláláig hűségesen szolgálta az Amerikai Egyesült Államokat”

– áll a közleményben.

„A szívem megtört. Annyira szerencsés vagyok, hogy átélhettem azt a kalandot, hogy szerethettem ezt a lenyűgöző férfit 38 éven át”

– írta Cindy McCain a Twitteren. „Úgy halt meg, ahogy élt, a saját feltételei szerint, a szerettei körében, azon a helyen, amelyet a leginkább szeretett” – tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök szintén a Twitteren reagált John McCain halálhírére.

„Mély együttérzésem és tiszteletem John McCain szenátor családjának”

– írta az elnök.

„Egy olyan embert veszítettünk el, aki rendíthetetlenül képviselte országunk legjobb eszméit”

– mondta James Mattis védelmi tárcavezető.

Barack Obama és George W. Bush volt elnökök mellett több vezető amerikai politikus is kifejezte részvétét. Obama szerint egykori riválisával osztották azt a nézőpontot, hogy az Egyesült Államok olyan hely, ahol minden lehetséges – az állampolgárság pedig a mi hazafias kötelezettségünk, hogy ez mindörökké így is maradjon. „Kevesek estek át olyan próbatételeken, mint John egykor, vagy kellett olyan bátorságot mutatniuk, mint neki. De mindannyian törekedhetünk arra a bátorságra, hogy a közös jót helyezzük saját érdekeink fölé” – tette hozzá Obama.

A vietnami háború veteránját, aki 2008-ban alulmaradt Barack Obamával szemben az amerikai elnökválasztáson, egy éve kezelték az agydaganat gyógyíthatatlan és agresszív formájával, glioblasztómával.

McCain családjának pénteki közlése szerint orvosai a szenátor kérésére abbahagyták a kezelést.