Befejeződött a debreceni Idősek Háza demens részlegének felújítása

Helyi hírek

A Pallagi úti Idősek Háza 1965-ben, több mint 50 évvel ezelőtt épült. Jelenleg 275 idős embert gondoznak az intézményben, valamint további 50 férőhelyen nyújtanak átmeneti ellátást. 2017-ben az intézmény fenntartására az önkormányzat 759 millió forintot fordít. Ezen felül, mivel az épület állaga jelentősen leromlott, a fenntartó önkormányzat minden évben végez az épületen karbantartási, felújítási munkákat.

2016-ban csaknem 20 millió forintból újultak meg az I. emeleti B szárny (demens osztály) fürdőszobái, zuhanyzói és mosókonyhája. Emellett a főbejárat környezet is megszépült, a közlekedési területeket, a parkolókat, a műkő főbejárati előlépcsőt és kétoldali rámpát és az udvari belső járdákat is felújították. Emellett a SODEXO Kft több mint 30 millió forintból korszerűsítette a konyhát és az étkezőt.

2017-ben eddig az I. emelet B szárnyában, a demens osztályon nyílászárókat és a nővérpultot és az elektromos hálózatot újította fel a Debreceni Intézményműködtető Központ 7,4 millió forintból.

2017 nyarán folytatódott a demens részleg korszerűsítése. A felújítás során szinte valamennyi belsőépítészeti elem, illetve gépészeti szerelvény cserére került. A felújítás tervezése és kivitelezése során figyelembe vették az érintett épületrész akadálymentesítését, illetve a demens tünetekkel élő ellátottak miatt felmerült igényeket.

A demens részlegen 50 fő középsúlyos és súlyos demenciával rendelkező személyek számára nyújt végleges, biztonságos elhelyezést. A részleg kialakítása a speciális célcsoporthoz igazodva történt meg. Az épület belső dekorálásánál is a demensek számára legjobb megoldást igyekeztek alkalmazni, kiemelten figyelve a tájékozódási nehézségükre. Az ellátottak kognitív és szociális képességeinek felmérése alapján személyre szabott foglalkoztatási tervet készít a Városi Szociális Szolgálat a napi foglalkoztatási lehetőség biztosításával.

Az épületrész korszerűsítése

A helyiségek felújításánál az alábbiakban felsorolt szerkezetek és szerelvények cseréje, illetve felújítása történt meg:

Folyosó felújításánál

⦁ a padlóburkolat felújítása teljes rétegrend cserével, látáskorlátozottakra vonatkozó előírások szerint vezetősáv kialakítással a padozaton és az oldalfalon is,
⦁ a világítótestek és elektromos szerelvények cseréje,
⦁ vakolatjavítás és festés,
⦁ oldalfal védőkorlát cseréje akadálymentes előírásoknak megfelelően,
⦁ a lakószobák ajtóinak cseréje acéltokos kivitelűre, (ütközésvédő funkciónak megfelelően)
⦁ a 2016-ban megvalósult részleges felújítás keretében a folyosó két végén lévő nyílászárók korábban már cserére kerültek, zárhatóságukat elektromosan nyitható zárral látták el,
⦁ ugyanekkor kialakításra került az állandó tartózkodásra szolgáló nővérpult és nővérpihenő is.

Szobák felújításánál:

⦁ Az elhasználódott padlóburkolatok cseréje speciálisan egészségügyi intézményekbe fejlesztett, esztétikus és fertőtleníthető PVC burkolatra,
⦁ a szobák előterében lévő mosdók és oldalfali burkolat cseréje, valamint a mosdó szaniterek, vizes szerelvények cseréje,
⦁ a mosdókban új padlóburkolat kialakítása, oldalfali burkolat kiépítése, fajanszok és öblítő szelepek cseréje, kapaszkodó felszerelése,
⦁ elektromos szerelvények, lámpák és kapcsolók cseréje,
⦁ WC helyiségek ajtóinak cseréje, (acél ajtótokokkal)
⦁ 2016-ban megtörtént a helyiségek vakolatjavítása és festése, illetve a külső nyílászárók zárhatóvá tétele is, melyre biztonsági okokból van szükség.
Foglalkoztató-pihenő helyiség felújításánál: (szobákhoz hasonlóan)
⦁ az elhasználódott padlóburkolat cseréje egészségügyi intézményekbe fejlesztett, esztétikus és fertőtleníthető PVC burkolatra,
⦁ a helyiség előterében lévő mosdó és oldalfali burkolat, valamint a mosdó szaniter, vizes szerelvények cseréi,
⦁ a mosdókban a padlóburkolat felújítása és a szerelvények cseréi,
⦁ elektromos szerelvények, lámpák és kapcsolók cseréje,
⦁ festés, vakolatjavítás,
⦁ indukciós hurok kialakítása akadálymentes tervnek megfelelően.
Akadálymentes fürdőszoba kialakításánál:
⦁ A régi nővérpihenő és raktárhelyiségből egy központi zuhanyzót és akadálymentes WC-t tartalmazó fürdőszoba kialakítása,
⦁ új csúszásmentes burkolat kiépítése,
⦁ akadálymentes követelményeknek megfelelő zuhanyzó rész, mosdó és wc kialakítása.
Összességében 16 szoba került felújításra, illetve 1 foglalkoztató és pihenőhelyiség, valamint 1 központi fürdőszoba zuhanyzóval és WC-vel 26,9 millió forintból.

Eszközbeszerzés

A részleg felújítása mellett új ágyak és a gyógyító munkát segítő eszközök beszerzése is megtörtént vagy folyamatban van.

A felfekvéssel küzdő gondozottaknak érkezett 30 db speciális ágy, amelyek kórházi viszonylatban is minőségi szolgáltatást biztosítanak és a fokozott igénybevételnek is megfelelnek. A 30 db-ból 10 a már a felfekvéssel küzdőknek jelent segítséget, míg 20 db a prevencióban segít azoknak, akiknél kialakulhat a betegség.

További 81 ágyat rendelt a Városi Szociális Szolgálat, valamint 2 db menekítőszéket, amelyek a következő hetekben érkeznek meg az Idősek Házába.

Az eszközbeszerzésre 20 millió forintot fordított az önkormányzat.

A nyári korszerűsítés összköltsége így csaknem 47 millió forint volt. Minden évben végez az önkormányzat karbantartási, felújítási munkákat az Idősek Házában – figyelemmel a városi költségvetés lehetőségeire. Végzi mindezt addig, míg nem jelenik meg pályázati forrás a teljes felújításra, amelynek várható költsége elérheti az 1,6 milliárd forintot.

A korszerűsítéssel párhuzamosan 2017. augusztus elsejétől az Idősek Háza és telephelye beolvadt a Városi Szociális Szolgálatba. Az átszervezés után a városban egységes idősellátó rendszer épül ki, amelynek során a házi segítségnyújtástól a nappali ellátáson keresztül a bentlakásos ellátásig könnyebbé válik az átjárás az ellátási formák között, segítve ezzel az idős embereket gondozó családokat.