3D-ben is látható a S(z)ÍN-TEREK villamostörténeti kiállítás

Helyi hírek

A DKV a Csokonai Színházzal közösen rendezett kiállítást 2017. június 1. és 14. között. A nagy sikerű tárlaton a látogatók megismerkedhettek a villamos-közlekedés fejlődésével, kortörténetbe ágyazva.
A kultúra és a közlekedés az idők folyamán több nagy történelmi jelentőségű megállónál találkozott egymással; 1962-ig a Csokonai Színház előtt is közlekedett villamos, valamint a közelmúltban több évben is nosztalgia villamossal népszerűsítették a DESZKA Fesztivált.

Debrecenben 1911. március 16-án indult el az első villamos. Az elmúlt több, mint 105 év regényes pillanatokat, több jeles napot is hozott a cívisváros villamos közlekedésébe. Ennek egyike volt, az „új” kék villamosok, hivatalos nevén Közúti Csuklós Villamosok elindítása, amelyek ebben az évben ünneplik 20. születésnapjukat.

Ebből az alkalomból egy kortörténetbe ágyazott, villamostörténeti tárlatra invitálják az érdeklődőket.

1. megálló: 1911. – Elindul az első „villanyos”
2. megálló: 1944. – A háború okozta károk, veszteségek
3. megálló: 1960-as évek – Megjelenik a kor igényei szerint modernizált FVV típusú villamos, a debreceni-villamosgyártás
4. megálló: 1970-es évek – A villamos mellékvonalak felszámolásának, ugyanakkor a Csokonai színház felújításának időszaka.
5. megálló: 1990-es évek – Átfogó villamos járműpark fejlesztés. Megjelennek a „ KÉK” villamosok.
6. megálló: 2-es Villamos – Újra két villamos pályája van Debrecennek – tovább „zöldül” a város
7. megálló: Zöld jövő – A Főpályaudvar megépítése gyökeres változásokat hoz a helyi és helyközi közösségi közlekedésben.a debreceni közlekedés-kultúra történelmi „hullámvasútját”.

A látogatók 21. századi eszközökkel utazhattak vissza az 1900-as évek elejére és az eddigiektől eltérően új szemszögből ismerhették meg az olykor viszontagságos, olykor pedig csodálatos pillanatokat megélt villamos-történelmet.

Megtekinthető a S(z)ÍN-TEREK Villamostörténeti kiállításról készült 3D-s film is: 

szinterek from Levente Solczi on Vimeo.