Mintegy 40 Spar áruház az Erste Alapkezelőhöz került

Gazdaság

Csaknem 40 Spar áruházból álló ingatlancsomagot értékesített a német Tengelmann csoport ingatlanbefektetési cége, a TREI Real Estate az Erste Alapkezelő által menedzselt befektetési alapok számára – közölte a tranzakcióban közreműködő Colliers International hétfőn az MTI-vel.

Ismertették, hogy az ingatlanportfólió összterülete megközelíti a 40 ezer négyzetmétert. A csomagba tartozó ingatlanok két kivétellel kiskereskedelmi egységként működnek, amelyeket a Spar Magyarország Kft. hosszú távon bérel, közülük 13 budapesti áruház.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a Trei Real Estate korábban osztrák portfólióját is eladta, hogy az USA-ban, Németországban, Csehországban és Lengyelországban indítson ingatlanfejlesztési projekteket. A német Tengelmann csoport ingatlanbefektetési cégének vezetője kiemelte: stratégiai céljuknak megfelelően értékesítették ingatlanjaikat a kisebb országokban, hogy ezt követően lakóingatlanok és kiskereskedelmi parkok fejlesztésével növekedhessenek.

Az Erste Alapkezelő Zrt. igazgatóságának elnöke a közleményben jelezte: a kiskereskedelmi portfólió bővítésével jelentősen nő a bérletidíj-bevétel futamideje, valamint – az idén már több mint 110 millió eurót kitevő ingatlanbefektetésnek köszönhetően – az alapok tulajdonosainak várható hozama is.

Az Erste Alapkezelő Zrt. ezerötszáz milliárd forintnyi vagyont kezel; 950 milliárd befektetési alapokban, 450 milliárd pedig a nyílt végű ingatlan alapokban található.

A Colliers közleményében megjegyzi: ezzel az ügylettel az első fél évben a magyar ingatlanbefektetési piac teljes volumene meghaladta a 800 millió eurót.

A Colliers International Befektetési Üzletágának igazgatója szerint még az idén további nagy értékű kiskereskedelmi akvizíciók várhatóak, így – 2017-ben először – ez az eszközosztály érheti el a legnagyobb piaci részesedést és megelőzheti az általában legnépszerűbbnek számító irodai kategóriát.