Kínos kérdés: Hol dolgoznak rokonok az önkormányzatnál?

Ország

Az Átlátszó kérdést intézett a magyar városok önkormányzataihoz: „az önkormányzat alkalmazásában áll-e rokona a polgármesternek, alpolgármesternek, vagy valamelyik képviselő-testületi tagnak? Ha igen, akkor ki az, milyen rokoni kapcsolatban áll a tisztségviselővel és milyen beosztásban dolgozik?”Bár törvény kötelezi az önkormányzatokat a válaszadásra, a 286 megkérdezett önkormányzatból összesen 191 válaszolt. Közülük 85 hivatal írta azt, hogy nincsen választott tisztségviselőnek rokona az önkormányzat alkalmazásában (sárga jel a térképen).

A válaszadó önkormányzatok 14 százalékánál (28-nál) dolgozik képviselő-testületi tag rokona (zöld).

Ötven önkormányzat azt válaszolta, hogy nem tartják számon a testületi tagok és az önkormányzati dolgozók közti rokoni szálakat (kék).

A negyedik csoport tagjai visszakérdeztek, hogy az Átlátszó mit is ért rokoni kapcsolat alatt. Volt, aki a pontosítás után válaszolt, és volt, aki nem (szürke, aki nem válaszolt).

Az ötödik csoportba azok az önkormányzatok kerültek, melyek nemes egyszerűséggel megtagadták a válaszadás. Tizenhét ilyen önkormányzat volt, a válaszadók közel 9 százaléka (bordó).