A palóclevesben minden van,amit a magyar ember szeret:hús, pirospaprika és vöröshagyma,mindez egy kis tejföllel megbolondítva. Palócleves
Hozzávalók:
- 60 dkg birkahús
- 40 dkg zöldbab
- 3 evőkanál olaj
- 2 dl tejföl
- 2 krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál liszt
- 1 kávéskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- 1 babérlevél
- só
Elkészítés ideje:
Másfél óra.
Elkészítés menete:
A húst alaposan mosd meg, ha hártyás, akkor előtte vágd le róla a legfelső réteget. Papírtörlővel itasd le róla a felesleges vizet, majd vágd apró kockákra. Öntsd az olajat egy fazékba, szórd rá a felaprított vöröshagymát, és dinszteld meg. Add hozzá a húst, pirítsd négy-öt percig, szórd meg pirospaprikával, ezután öntsd fel másfél liter vízzel.Add hozzá a fokhagymát, a babérlevelet és a köményt, és ízlésed szerint sózd is meg. A krumplit hámozd meg, és amikor a hús már félig megfőtt, add a leveshez. Ugyanekkor keverd hozzá a zöldbabot is. A tejfölt a liszttel keverd ki csomómentesre, majd habard be vele a levest. Hagyd, hogy felrottyanjon, és vedd le a tűzről. Ízlésed szerint tálaláskor szórd meg aprított petrezselyemmel.