Ammónia szivárgott egy Hajdúszoboszlói lakásnál

Rendőrség

Mindez persze csak annak a gyakorlatnak a fikciója, amit a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Mobil Labor számára tartottak november 10-én a hajdúszoboszlói kiképző- és raktárbáziosn.
Az egész napos program egy elméleti frissítővel kezdődött, ahol a résztvevők Kecán Attila tű. főtörzszászlós vezetésével, a mobil labor eszközeinek használatával kapcsolatos ismereteiket elevenítették fel, vagy éppen befoltozták a kisebb hézagokat.

Az elméleti tréninget követően a résztvevőknek a gyakorlatban kellett helyt állniuk. Az előre kialakított kárhelyszín a mai nap forgatókönyve szerint, egy négyemeletes társasház volt, ahol az egyik lakásból furcsa szag terjengett. Az erős, szúrós szagot egy olyan lakás előtt érezték, amelynek a lakója már többször keveredett összetűzésbe a hatóságokkal és a lakóközösséggel is, hangos életmódja miatt. Most azonban feltűnően nagy a csend a lakás körül. A feladat szerint a lakó valószínűleg veszélyes vegyi anyag használatával akart öngyilkosságot elkövetni. A helyszínre elsőként a megyei katasztrófavédelmi mobil(KML) érkezett és a műveletirányítás elmondása alapján a legközelebbi tűzoltóegység is megközelítőleg tizenöt perc múlva érkezik. Így a lakásban lévő veszélyes anyagok beazonosításán és a mentesítésen túl az életmentést is a labor egységének kellett elvégeznie.

A gyakorlati feladatok után, a nap zárásaként, az értékelés következett, ahol a gyakorlatozók közösen értékelték az elvégzett feladatokat.

– Rácz Máté, Katasztrófavédelem –