Hamis tanúzás miatt kell felelnie

Rendőrség

A rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntett kísérletének gyanúsítottja úgy igyekezett 2014. novemberében az ellene a Hajdúnánási Rendőrkapitányságon folyó ügyben javára fordítani a bizonyítást, hogy a sértettet megteendő vallomásában hozzátartozója befolyásolta.

A Debreceni Törvényszék úgy tájékoztatott, az elkövető előzetes letartóztatásba került, ezért az édesapja a II. rendű vádlott kereste fel a sértettet és rávette arra, hogy vonja vissza terhelő vallomását.

A férfi 2014. november 12-én meg is jelent az ügyészségen, ahol a hamis tanúzás törvényes következményeire történt figyelmeztetés ellenére úgy vallott, hogy támadója más személy volt.

Aznap délután a rendőrség is kihallgatta, ahol beismerte állítása valótlanságát. Így megindult ellene hamis tanúzás miatt a büntetőeljárás és I. rendű vádlottként a Hajdúböszörményi Járásbíróság előtt kell felelnie.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség az I. rendű vádlottal szemben közérdekű munka büntetést, a II. rendű vádlott esetében pedig felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.